5 znakov, da ne dobivate dovolj vitamina B12

Vitamin B12, znan tudi kot kobalamin, je bistveni vitamin, potreben za številne ključne funkcije v telesu, vključno z izdelavo DNK, živčnih celic in rdečih krvnih celic. Pomanjkanje vitamina B12 je relativno pogosta težava, ki lahko povzroči različne simptome, nekatere izmed njih pa so lahko resni, če jih ne zdravimo pravočasno. V nadaljevanju bomo opisali pet ključnih znakov, ki lahko kažejo na pomanjkanje tega vitalnega vitamina.

Utrujenost in šibkost

Pomanjkanje energije in splošna šibkost sta pogosto med prvimi simptomi, ki se pojavijo pri pomanjkanju vitamina B12. Vitamin B12 ima ključno vlogo pri proizvodnji energije, saj je neposredno vpleten v metabolizem vsake celice v telesu, zlasti pri presnovi maščob in beljakovin. Brez zadostne količine tega vitamina celice ne morejo učinkovito pretvarjati hrane v energijo, kar vodi do občutka utrujenosti in izčrpanosti. Če opažate, da se kljub zadostni količini spanca redno počutite utrujeni, je morda čas za preverjanje ravni vitamina B12.

Težave z živčnim sistemom

Eden izmed bolj alarmantnih simptomov pomanjkanja vitamina B12 je poškodba živčnega sistema. B12 je nujen za vzdrževanje zdravih živčnih oblog, znanih kot mijelinske ovojnice, ki ščitijo živce in omogočajo učinkovito prenašanje signalov med možgani in različnimi deli telesa. Pomanjkanje tega vitamina lahko vodi do živčnih motenj, kot so mravljinčenje ali otrplost v rokah in nogah, težave z ravnotežjem, in celo spremembe v koordinaciji. V hujših primerih lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči nepopravljivo škodo na živcih.

Spremembe razpoloženja in kognitivne funkcije

Pomanjkanje vitamina B12 lahko vpliva tudi na kognitivne funkcije in duševno zdravje. Simptomi lahko vključujejo zmedenost, težave s spominom in težave s koncentracijo. V nekaterih primerih lahko osebe doživljajo tudi spremembe razpoloženja, kot so depresija in razdražljivost. To je verjetno posledica vpliva vitamina B12 na proizvodnjo možganskih kemikalij, ki regulirajo razpoloženje, kot so serotonin in dopamin.

Težave s srcem in dihanjem

Pomanjkanje vitamina B12 lahko neposredno vpliva na proizvodnjo rdečih krvnih celic, kar vodi do anemije. Eden od simptomov anemije je tahikardija, ali pospešen srčni utrip, saj telo poskuša kompenzirati zmanjšano sposobnost krvi, da prenaša kisik. To lahko povzroči tudi kratko sapo in težave pri večjih fizičnih naporih. Anemija zaradi pomanjkanja vitamina B12 je posebej zaskrbljujoča, ker je lahko tiha in postopna, kar oteži zgodnje prepoznavanje in zdravljenje.

Vnetje jezika in ustne votline

Glositis, ali vnetje jezika, je manj znani, a kljub temu pomemben simptom pomanjkanja vitamina B12. Jezik lahko postane nenavadno gladek, rdeč, in boleč, kar lahko oteži žvečenje ali požiranje. Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči tudi “pekoč občutek” v ustih ali na jeziku, suha usta in razjede v ustni votlini. Ti simptomi so lahko zelo neprijetni in vplivajo na sposobnost uživanja hrane.

Če opazite katerega izmed teh simptomov, je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, ki bo lahko predpisal ustrezne preiskave za določitev ravni vitamina B12. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje pomanjkanja vitamina B12 sta ključnega pomena za preprečevanje dolgoročnih zdravstvenih težav. Pogosto je zdravljenje preprosto in vključuje dodajanje vitamina B12 v prehrano ali preko prehranskih dopolnil.

Kje najdemo vitaminB12?

Vitamin B12 je torej ključnega pomena za pravilno delovanje živčnega sistema in za proizvodnjo rdečih krvnih celic. Najdemo ga predvsem v živilih živalskega izvora. Tu je seznam nekaterih od njih:

  1. Meso: Rdeče meso, kot sta govedina in jagnjetina, je bogato z vitaminom B12. Dober vir je tudi perutnina, kot sta piščanec in puran.
  2. Morski sadeži: Školjke (npr. školjke, ostrige in dagnje) in ribe, kot so sardine, tuna, losos in postrv, so zelo bogate z vitaminom B12.
  3. Mlečni izdelki: Mleko, jogurt in sir (predvsem trdi siri, kot je švicarski sir) vsebujejo znatne količine vitamina B12.
  4. Jajca: Predvsem rumenjaki so dober vir vitamina B12.

Za vegetarijance ali tiste, ki se izogibajo živilom živalskega izvora, je lahko izziv zagotoviti dovolj vitamina B12. V takšnih primerih so pomemben vir obogatena živila, kot so obogatene žitarice, rastlinski mlečni nadomestki in prehranski kvas. Vegani morajo pogosto posegati po prehranskih dopolnilih, da zadostijo svojim potrebam po vitaminu B12.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja