“Afera” Trenta: Sojenje Janezu Janši preloženo zaradi pravnih zapletov

Na celjskem sodišču bi se danes moralo začeti sojenje prvaku SDS Janezu Janši ter soobtoženima Klemnu Gantarju, nekdanjemu direktorju Eurogradenj, in Branku Kastelicu, nekdanjemu prvemu možu Imosa, zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti. Po peturni pravni telovadbi pa bo o izločitvi sodnikov porotnikov zdaj odločalo vrhovno sodišče.

Obramba je že pred začetkom sojenja izrazila dvom v postopek imenovanja sodnikov porotnikov ter predsednice senata Cvetke Posilovič. Specializirana državna tožilca Boštjan Valenčič in Luka Moljk še nista utegnila predstaviti obtožnice, ko je obramba že začela s postopkovnimi ugovori. Sprva je postopek prevzel sodnik Marko Brišnik, ki pa je bil izločen po zahtevi obrambe za izločitev dela dokazov. Naslednja po vrstnem redu je bila sodnica Mojca Turinek, ki se je izločila sama, zato je vodenje prevzela Posilovič.

Janez Janša in njegov zagovornik Franci Matoz sta izrazila dvom v nepristranskost vseh treh članov senata. Matoz je že pred obravnavo večkrat komuniciral s predsednico celjskega okrožnega sodišča Petro Giacomelli, a je danes dosegel, da je Giacomelli prišla pojasnit postopek imenovanja kar na obravnavo. Giacomelli je zatrdila, da so pri imenovanju senata sledili sodnemu redu, pri določanju sodnikov porotnikov pa abecednemu vrstnemu redu. Zaradi preobremenjenosti so morali nekatere porotnike razbremeniti.

Zahteva za izločitev članov senata

Kljub dodatnim pojasnilom in dokumentaciji, ki jo je sodnica Posilovič predložila obrambi, je Matoz vztrajal pri zahtevi za izločitev sodnikov porotnikov in predsednice sodišča iz postopka odločanja o imenovanju senata. O tem bo zdaj odločalo vrhovno sodišče. Matoz je porotniku Andreju Volku očital pristranskost zaradi njegove kandidature za občinskega svetnika na listi LDS pred dvema desetletjema, porotnici Suzani Žinić pa zaradi zaposlitve na Mestni občini Velenje v času, ko je mestno upravo vodila aktualna ministrica za pravosodje Andreja Katič iz stranke SD.

Tožilstvo zavrača očitke o pristranskosti

Tožilstvo se je sicer strinjalo, da mora biti izbira porotnikov in sodnikov jasna in predvidljiva, vendar v imenovanih članih senata ne vidi nobene pristranskosti. Tožilec Luka Moljk je opozoril, da je porotnik Volk pred dvema letoma kandidiral na listi Naše dežele, stranke, ki je sodelovala v Janševi vladi. Porotnica Žinić pa je pojasnila, da z Andrejo Katič ni nikoli prijateljevala.

Ker so celoten dan porabili za razčiščevanje okoliščin imenovanja senata, sodnica Posilovič na koncu odločitev o sestavi senata prepustila vrhovnemu sodišču. Tako tožilca Valenčič in Moljk nista uspela predstaviti obtožnice. Valenčič je po obravnavi izjavil, da so današnji manevri namenjeni zgolj prizadevanjem za zastaranje postopka. Verjame, da bo sodišče sledilo argumentaciji ustavnega sodišča iz podobnih primerov. Ker je bilo kaznivo dejanje storjeno med marcem 2005 in februarjem 2007, bi lahko zadeva absolutno zastarala v manj kot treh letih.

Obtožbe zaradi zlorabe položaja

Tožilstvo bo podrobnosti obtožnice predstavilo, ko bo sodni proces stekel. Za zdaj je znano, da obtoženim očita zlorabo položaja in pomoč pri tem dejanju. Oškodovani naj bi bili s tem, ko je gospodarska družba enemu od obtoženih podarila določen znesek. “Darilo” pa naj bi prikrili s prodajno pogodbo za nepremičnino v Trenti. Pri tem naj bi bila družba oškodovana za okoli 100.000 evrov.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Stranka SDS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja