Alkoholizem pri starejših: Kako jim pomagati?

Morda vas bo presenetilo, ko boste izvedeli, da alkoholizem pri starejši populaciji v zadnjih nekaj letih narašča, zlasti med pandemijo Covida. Pravzaprav se je v zadnjih dveh desetletjih zloraba alkohola pri starejših povečala za skoraj 100 odstotkov. Pomembno je, da se zavedamo nevarnosti alkoholizma, zlasti za starejše odrasle.

Vpliv alkohola na starejše:

Alkohol na človeka s staranjem vpliva drugače. Količina encima, ki ga telo uporablja za razgradnjo alkohola, se s staranjem zmanjšuje, zato alkohol dlje ostane v krvnem obtoku in ima večji vpliv na telo.

Druge težave, ki izhajajo iz alkoholizma pri starejših, lahko vključujejo:

Dehidracija: S staranjem se njihov občutek žeje zmanjša. V kombinaciji s preveč alkohola v telesu so starejši, ki pijejo, izpostavljeni večjemu tveganju za dehidracijo.

Zdravstveni pogoji: Uživanje alkohola negativno vpliva na večino zdravstvenih stanj. Nekatera najnevarnejša zdravstvena stanja, ki jih alkohol poslabša, vključujejo sladkorno bolezen, srčno popuščanje, težave z jetri, visok krvni tlak in kognitivne težave.

Interakcije z zdravili: Večina zdravil – in celo številni zeliščni dodatki – se ne mešajo dobro z alkoholom. Alkohol lahko povzroči neučinkovitost nekaterih zdravil, poveča stranske učinke ali celo povzroči, da zdravilo postane strupeno. Nekatera zdravila, ki jih je najbolj nevarno mešati z alkoholom, vključujejo aspirin in acetaminophen (Tylenol), zdravila za prehlad in alergije, zdravila za tesnobo ali depresijo in zdravila proti bolečinam.

Nevarnost padca: Ker se težave z ravnotežjem s starostjo povečujejo in se starejši pri padcu pogosteje resneje poškodujejo kot njihovi mlajši kolegi, so lahko telesne okvare, ki nastanejo zaradi uživanja alkohola, še posebej nevarne za starejše.

Odvajanje od alkohola pri starejših:

Nekateri ljudje, ki ugotovijo, da je njihovo pitje postalo problem, menijo, da je najboljša rešitev, da preprosto prenehajo piti. Na žalost, ko uživanje alkohola doseže stopnjo odvisnosti, preprosto prenehanje ni tako preprosto. Pravzaprav mnogi alkoholiki, ki poskušajo prenehati s pitjem, obupajo zaradi odtegnitvenih simptomov. Odtegnitev od alkohola pri starejših ni nič drugačna.

Nekateri simptomi odtegnitve alkohola pri starejših so:

  • Visok krvni pritisk
  • Potenje
  • Težave s spanjem
  • Težave z želodcem
  • Tresenje, tresenje ali trzanje
  • Tesnoba in zmedenost

Strah pred odtegnitvenimi simptomi lahko mnogim starejšim prepreči, da bi sploh poskusili prenehati s pitjem. Da bi zmanjšali učinke odtegnitve alkohola, sčasoma počasi zmanjšujte količino zapitega alkohola. Razmislite o tem, da napišete urnik, ki bo vsem pomagal ostati na pravi poti. Ne pozabite, da je odvajanje od odvisnosti zelo počasen in težaven proces, ki bo trajal precej časa in na tej poti lahko pride do padcev.

Kako pomagati starejšemu alkoholiku:

Ko začnete pomagati starejšemu alkoholiku v svojem življenju, imejte v mislih, da je alkoholizem odvisnost – resno stanje, ki se ga ni mogoče preprosto odreči. Strokovna pomoč je potrebna v 90 odstotkih primerov. Poleg programov, kot je Anonimni alkoholiki, obstaja na stotine drugih možnosti za zdravljenje in pomoč, vključno z možnostmi, kot je spletna terapija.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja