Bo vlada uvedla davek tudi na sladke pijače?

Ministrstvo za finance bo danes v javno obravnavo poslalo predlog sprememb zakona o trošarinah, ki naj bi vključeval tudi napovedano uvedbo trošarin na sladke pijače, sklicujoč se na neuradne informacije poroča Forbes Slovenija.

Predsednik vlade Robert Golob je v nedavnem intervjuju na RTV Slovenija napovedal, da bo vlada skušala zagotoviti približno 62 milijonov evrov v proračunu za naslednje leto s povečanjem davkov na tobačne izdelke, sladke pijače in alkohol. To bi omogočilo polno uskladitev socialnih transferjev v prihodnjem letu.

Finančno ministrstvo pod vodstvom Klemna Boštjančiča je že nekaj časa preračunavalo učinke morebitnega dviga dajatev na omenjene izdelke. Po neuradnih informacijah Forbes Slovenija bo ministrstvo danes predložilo predlog sprememb zakona o trošarinah v javno obravnavo. Čeprav vsebine predloga še niso razkrite, je jasno, da bi se trošarine na tobak in alkohol lahko povečale z uredbo, medtem ko trošarin na sladke pijače trenutno še ni.

Možno je sklepati, da bi uvedba trošarin na sladke pijače lahko bila ključni element prihajajočih sprememb zakona. Vendar pa se postavlja vprašanje, ali bi lahko ukrep zajel vse proizvajalce pijač, vključno z uvozniki, ter ali bi trošarina in višje cene dejansko zmanjšale porabo teh izdelkov, kar je osnovni cilj ukrepa.

Prehranski izziv

Dr. Emil Erjavec, agrarni ekonomist z ljubljanske biotehniške fakultete, poudarja, da sladke pijače in sol negativno vplivajo na kakovost prehrane in zdravje, kar predstavlja velik prehranski izziv. Vendar pa je tudi dejstvo, da se industrija prilagaja in že sprejema zaveze o zmanjševanju deleža sladkorja, vendar so radikalne spremembe za njih zahtevne.

Poleg tega ostaja vprašanje o finančnih učinkih tega ukrepa. V preteklosti je ministrstvo pod vodstvom Andreja Šircelja opozorilo, da ideja o uvedbi trošarin na sladke pijače ni nujno finančno učinkovita in da je lahko administrativno obremenjujoča.

Industrijska združenja so se že sestala s predstavniki ministrstva za gospodarstvo in izrazila svoje pomisleke glede predlaganih ukrepov. Menijo, da takšni finančni ukrepi ne bodo bistveno vplivali na navade potrošnikov, vendar bi lahko negativno vplivali na kakovost izdelkov ter spodbudili sivi trg in uvoz tujih izdelkov. Tudi Gospodarski krog, ki združuje 15 gospodarskih in kmetijskih združenj ter organizacij, je izrazil nasprotovanje uvedbi novih davkov na sladke pijače in dvigu trošarin, pri čemer menijo, da to ne bo bistveno vplivalo na potrošnike.

vir; Foto: Vlada RS Flickr; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja