Bolečina v kolenu pri starejših: Artritis in degeneracija

Artritis kolena, ki pogosto prizadene starejše, je razširjen pojav, ki vpliva na milijone ljudi po vsem svetu. Razumevanje tega stanja je ključno, saj igra pomembno vlogo pri bolečinah v kolenu, ki jih doživljajo starejši posamezniki. Vrste artritisa kolena Artritis kolena se v glavnem deli na dve kategoriji: osteoartritis in vnetni artritis.

Osteoartritis

Osteoartritis, pogosto imenovan “artritis obrabe”, je pogost pri kolenskih sklepih. Pri tem stanju zaščitni hrustanec postopoma izgublja svojo funkcijo, kar vodi v bolečino, oteklost in težave pri premikanju sklepa. Osteoartritis je pogostejši pri sklepih, ki nosijo telesno težo, kot so kolena, in se s starostjo povečuje tveganje za njegov razvoj.

Simptomi osteoartritisa Simptomi osteoartritisa kolena se lahko razlikujejo od osebe do osebe, vendar nekateri pogosti znaki vključujejo:

 • Vztrajno bolečino v kolenu, še posebej pri prenašanju teže ali po daljših obdobjih aktivnosti.
 • Okorelost kolena, ki omejuje obseg gibanja in otežuje upogibanje ali ravnanje kolena.
 • Oteklina kolenskega sklepa, ki povzroči vidno otekanje in nelagodje.
 • Občutek škripanja ali škrtanja pri premikanju kolena.
 • Slabost mišic nog, ki obkrožajo koleno, zaradi zmanjšane uporabe.

Vnetni artritis

Vnetni artritis, kot sta revmatoidni artritis ali protin, lahko tudi poškoduje koleno. To so bolezni, pri katerih imunski sistem telesa napade zdrava sklepna tkiva, kar povzroči otekanje in poškodbe. Čeprav ni tako pogost kot osteoartritis, je lahko hujši in povzroča bolečino v kolenu ter težave pri gibanju sklepov.

Dejavniki tveganja za artritis kolena Več dejavnikov prispeva k razvoju artritisa kolena pri starejših:

 • Starost: S staranjem se povečuje tveganje za razvoj artritisa kolena, saj se s časom poslabšuje obraba kolenskega sklepa.
 • Spol: Ženske imajo večjo nagnjenost k razvoju artritisa kolena, zlasti osteoartritisa.
 • Prejšnje poškodbe: Pretekle poškodbe kolena, kot so raztrganine ali zlomi vezi, lahko povečajo tveganje za razvoj artritisa kolena pozneje v življenju.
 • Družinska anamneza: Družinska anamneza artritisa lahko poveča dovzetnost za bolezen.
 • Debelost: Prekomerna telesna teža dodatno obremenjuje kolenski sklep in pospešuje degeneracijo hrustanca.
 • Poklic in dejavnosti: Poklici ali hobiji, ki vključujejo ponavljajoče se gibe kolena ali dolgotrajno stanje, lahko povečajo tveganje za artritis kolena.

Kako artritis kolena vpliva na mobilnost in vsakdanje življenje

Artritis kolena lahko starejšim oteži gibanje in opravljanje vsakodnevnih nalog. Ko se stanje poslabša, bodo morda potrebovali pomoč pri opravljanju stvari, ki so jih prej zlahka počeli.

Gibanje postane težko: Kolena izgubijo gibljivost, kar oteži hojo, vzpenjanje po stopnicah in vstajanje iz stola. Zaradi tega so morda manj aktivni.

Bolečina in nelagodje: Kronična bolečina v kolenu lahko močno vpliva na kakovost življenja in celo moti spanec.

Manj neodvisni: Zaradi artritisa kolena lahko starejši odrasli potrebujejo pomoč pri osnovnih vsakodnevnih opravilih, kot so oblačenje, kopanje ali kuhanje.

Čustveni vpliv: Kronična bolečina lahko povzroči čustveno stisko, zaskrbljenost in občutek osamljenosti, kar lahko negativno vpliva na duševno zdravje.

Socialna izolacija: Zaradi bolečine ali težav pri gibanju se lahko starejši odrasli z artritisom kolena umaknejo od drugih, kar lahko vodi v občutek osamljenosti.

Obvladovanje artritisa kolena

Artritis kolena je zahtevno stanje, vendar obstajajo načini za obvladovanje bolečin in izboljšanje kakovosti življenja.

Obiščite zdravnika: Če vas koleno močno boli ali sumite na artritis kolena, se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo pregledal in morda opravil ustrezne teste, kot so rentgenski žarki ali magnetna resonanca.

Lajšanje bolečin: Za lajšanje bolečin lahko uporabite zdravila brez recepta, kot je acetaminofen ali nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID). Pri hujših bolečinah vam bo zdravnik morda predpisal močnejša zdravila ali injekcije.

Fizioterapija: Strokovnjak za fizioterapijo vam lahko pomaga oblikovati prilagojene vaje, ki okrepijo koleno, povečajo njegovo gibljivost in izboljšajo mobilnost.

Sprememba življenjskega sloga: Zdrava prehrana in redna telesna dejavnost vam lahko pomagata pri obvladovanju artritisa kolena. Če imate prekomerno telesno težo, lahko z izgubo le-te zmanjšate pritisk na kolena. Koristno je tudi izvajanje vaj, kot sta plavanje ali kolesarjenje, ki manj obremenjujeta kolena.

Uporaba podpornih pripomočkov: Opornice, bergle ali palice lahko pripomorejo k večji stabilnosti in zmanjšanju tveganja za padec ter zmanjšajo bolečino.

Injekcije: Včasih se zdravila lahko neposredno vbrizgajo v koleno, kar lahko pomaga pri lajšanju bolečin in oteklin.

Operacija: V primeru hujšega artritisa kolena, ko druga zdravljenja ne pomagajo, je lahko potrebna operacija. Ena izmed pogostih operacij je popolna zamenjava kolena, ki lahko omili bolečino in izboljša gibljivost.

Dopolnilne terapije: Nekateri ljudje poskušajo alternativne terapije, kot so akupunktura, kiropraktika ali prehranski dodatki, vendar je nujno, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom.

Podpora in izobraževanje: Pridružitev skupini za podporo ali učenje več o artritisu kolena lahko koristi, saj omogoča pogovor z drugimi, ki se soočajo s podobnimi težavami.

Artritis kolena lahko starejšim oteži gibanje in opravljanje vsakodnevnih nalog. Pomembno je prepoznati vrsto artritisa kolena, razumeti dejavnike tveganja in poiskati ustrezno zdravniško pomoč. Z ustrezno terapijo in spremembami v načinu življenja lahko starejši ohranijo svojo kakovost življenja ter še naprej uživajo v stvareh, ki jih imajo radi.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja