Delo od doma med pandemijo upočasnilo opuščanje kajenja

Med pandemijo covida-19 je delo od doma za mnoge postalo standard, nova raziskava iz Združenega kraljestva pa je odkrila, da je to delo od doma mnogim ljudem morda preprečilo, da bi opustili kajenje. Raziskava, ki so jo izvedli strokovnjaki z University College London (UCL), je analizirala podatke od leta 2020 do 2022 in raziskala vpliv pandemije na stopnje kajenja.

Pred pandemijo je stopnja kajenja v Angliji upadala za 5,2 odstotka letno. Med pandemijo je omenjena stopnja upadla na le 0,3 odstotka letno, kažejo rezultati raziskave. Avtorji raziskave ponujajo razlago, ki se osredotoča na ekonomske razlike med ljudmi. Tisti s slabšim finančnim položajem so med pandemijo čutili večji pritisk, da bi opustili kajenje. Tisti z večjim premoženjem ali v višjih poklicnih položajih pa so še naprej kadili, verjetno zaradi stresa.

Avtorji pojasnjujejo, da so ljudje s slabšim finančnim položajem morda težje opustili kajenje zaradi izgube službe ali zmanjšanja dohodka. Slednje bi lahko opuščanje kajenja naredilo manj dostopno. Raziskava razkriva tudi razlike med različnimi vrstami dela. Dela, ki zahtevajo fizično prisotnost, so med pandemijo doživela manj sprememb. Druga dela pa so medtem prešla na delo od doma, kar je lahko vodilo v osamljenost in slabše duševno zdravje. To pa je pripeljalo do tega, da so ljudje v višjih družbenih razredih morda manj nagnjeni k opustitvi kajenja.

Stres

Raziskava opozarja tudi na mlajše odrasle, ki so med pandemijo doživljali večji stres, nenadne spremembe in socialno izolacijo, kar je lahko prispevalo k povečanju kajenja v tej skupini. Vodja raziskave, dr. Sarah Jackson iz UCL, poudarja, da je razširjenost kajenja med odraslimi v Angliji vztrajno upadala že več kot 20 let. Omenjeni trend se je med pandemijo žal ustavil. Dr. Jackson predlaga, da se vsako povečanje opuščanja kajenja izravna s povečanjem števila novih kadilcev ali tistih, ki ponovno začnejo kaditi.

Študija, ki je zajela 101.960 odraslih, je bila financirana s strani Cancer Research UK in objavljena v reviji BMC Medicine. Po ocenah študije je bil delež kadilcev v Angliji junija 2017 16,2 odstotkov. Pred pandemijo je ta delež padel na 15,1 odstotkov in ostal nespremenjen do avgusta 2022. Profesor Jamie Brown iz UCL, eden od avtorjev študije, meni, da bi predlog vlade Združenega kraljestva, da se prodaja tobačnih izdelkov osebam, rojenim po letu 2008, razglasiti za kaznivo dejanje, lahko prispeval k cilju prepovedi kajenja do leta 2030.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja