Evropsko sodišče zavrnilo pritožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da pritožbe slovenskih ribičev, ki so bili kaznovani za ribolov v Piranskem zalivu, niso dopustne. Sodišče s sedežem v Strasbourgu je poudarilo, da njihova odločitev ne vpliva na prizadevanja Slovenije in Hrvaške za reševanje mejnega spora z miroljubnimi sredstvi.

Slovenski ribiči so na ESČP vložili 131 pritožb zaradi kazni, ki so jim jih izrekli hrvaški ribolovni organi. Hrvaška oblasti ne priznavajo arbitražne razsodbe iz leta 2017, ki je določila morsko mejo med državama v korist Slovenije. Sodišče je za reprezentativne vzorce obravnavalo pritožbe treh ribičev – Reneja Chellerija, Roberta Radoloviča in Jana Viranta.

Medtem ko sta se Slovenija in Hrvaška zavezali k iskanju sporazuma, ki bi omogočal prost pretok in ribolov v spornih morskih vodah, sodišče ni našlo pravne podlage za posredovanje glede izrečenih kazni. V skladu z 7. členom Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, kaznovanje brez zakonske podlage ni dovoljeno, vendar sodišče ni moglo vplivati na hrvaško zavračanje arbitražne odločitve.

Sodišče je ugotavljalo, ali Hrvaška krši 7. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Posameznik po slednjem namreč ne more biti kaznovan, če za to ne obstaja zakonska podlaga. Hrvaška arbitražne razsodbe, s katero je bila leta 2017 določena meja na morju med Slovenijo in Hrvaško ne priznava. Prav tako Hrvaška nima ustreznega zakona o državni meji na morju, na podlagi katerega bi izdajala kazni ribičem.

ESČP ima možnost, da se razglasi za nepristojno, lahko pa izda tudi vsebinske odločitve. V tem primeru je odločitev sodišča morda odprla pot za nadaljnje pravne boje v velikem senatu ESČP, če se bo Slovenija ali posamezni ribiči odločili za pritožbo.

[Vir: STA/24ur]; Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja