GEN energija: Rekordni dobički, visoke cene in državna pomoč

Skupina GEN energija je razkrila, da je za njimi izjemno uspešno leto, vendar se postavlja vprašanje, ali je t uspeh dosežen na račun državljanov. Čeprav uradni rezultati še niso objavljeni, se pričakuje, da bodo rezultati za leto 2023 rekordni, in sicer s pričakovanim dobičkom v višini več sto milijonov evrov.

Kritiki se sprašujejo, kako je to mogoče, saj je Slovenija znana po eni najdražjih električnih cen v Evropi. Poleg tega se pojavi skoraj absurdna situacija, saj je skupina GEN energija za dosego tega “odličnega poslovanja” potrebovala tudi državno poroštvo. To poroštvo je država podelila lani, zdaj si pa obetajo rekordne dobičke.

Lani je skupina GEN energija ustvarila 24 milijonov evrov dobička, kar je precej manj kot v prejšnjih letih, ko so beležili dobičke v višini okoli 100 milijonov evrov letno. Uradni rezultati za leto 2023 bodo znani šele januarja, ko bo GEN energija predstavila svoje poslovne rezultate.

NEK

Nuklearna elektrarna Krško (NEK), ki je “gonilni konj” skupine GEN energija po besedah Forbesa, je letos do konca oktobra proizvedla 4.644 gigavatnih ur (GWh) elektrike. Polovico te elektrike dobi GEN, ki je polovični lastnik krške elektrarne, drugo polovico pa Hrvatska elektroprivreda (HEP), lastnica preostale polovice. Upravljavec krške nuklearke ima s temi družbenicami sklenjeni pogodbi, po katerih elektrike ne prodaja po tržnih cenah, ampak po 35 evrov za megavatno uro (MWh), pri čemer sta obe družbenici dolžni to elektriko kupiti. GEN energija ima tudi deset hidroelektrarn na srednji in spodnji Savi, ki so v letu 2023 zaradi ugodnih hidroloških pogojev in sončnih elektrarn dobro poslovale.

Čeprav je GEN energija na trgu aktivna tudi prek Gen-I, ki se ukvarja s trgovanjem električne energije, je prodaja lastne elektrike predstavljala le okoli sedem odstotkov celotne prodaje skupine GEN v letu 2021. Presenetljivo pa je, da Gen-I letos ni objavljal medletnih poročil o poslovanju, tako da za zdaj ni znano, kako trgovski del skupine posluje.

Povečanje cen električne energije za gospodinjstva in negospodinjske odjemalce je postalo vse bolj občutno. Cene električne energije za gospodinjstva so se v primerjavi s prejšnjim letom dvignile za skoraj petino, o čemer je poročal Statistični urad Republike Slovenije (SURS) julija 2023. To je privedlo do povečanja stroškov za gospodinjstva, pri čemer so se cene dvignile tako za gospodinjske kot tudi negospodinjske odjemalce.

Na koncu se postavlja vprašanje, ali je uspeh GEN energije dosežen na račun državljanov, ki plačujejo visoke cene elektrike, medtem ko vodstvo podjetja uživa v milijonih dobička. Številni faktorji, vključno z zgrešeno energetsko politiko in odvisnostjo od uvoza, so pripomogli k tej situaciji, ki pa ni omejena samo na Slovenijo.

vir & vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja