Hipotiroidizem in druge pogoste motnje ščitnice pri starejših

Z zmanjšanjem delovanja različnih organov v telesu s starostjo se pogosto srečujejo tudi motnje ščitnice, med katerimi je hipotiroidizem pri starejših odraslih eden od pogostejših pojavov. Raziskave kažejo, da ima eden od štirih bolnikov v domovih za starejše nediagnosticirane težave s ščitnico.

Ščitnica, ki se nahaja v vratu, proizvaja hormone ključnega pomena za normalno delovanje telesa. Ko ta žleza ne proizvaja dovolj hormonov, se pojavi hipotiroidizem, kar vodi v nižjo presnovo. Te motnje so zelo pogoste pri starejših, vendar se simptomi pogosto spregledajo ali pripisujejo drugim vzrokom ali celo staranju samemu.

Simptomi, ki bi lahko nakazovali na hipotiroidizem pri starejših, vključujejo nenadno izgubo teže, nereden srčni utrip, razdražljivost, tremor, povečano potenje, utrujenost in mišično oslabelost med drugim. Ti simptomi so pogosto zamenjani za znake drugih bolezni ali staranja, kar otežuje pravočasno diagnozo.

Zdravljenje hipotiroidizma vključuje dnevni vnos sintetičnih ščitničnih hormonov, ki lahko znatno izboljšajo kvaliteto življenja prizadetih. Začetek zdravljenja običajno prinese občutno izboljšanje, čeprav je za določitev pravilnega odmerka potrebnih več krvnih preiskav.

Strokovnjaki svetujejo, da ob pojavu nejasnih simptomov, ki bi lahko kazali na težave s ščitnico, posamezniki ne oklevajo s prošnjo za preiskavo ščitnice. Ta preprost krvni test lahko razkrije morebitne motnje in je lahko del rednih letnih zdravstvenih pregledov. Pomembno je poudariti, da so bolezni ščitnice pogostejše pri ženskah in lahko tudi dedne.

Novica osvetljuje pomembnost zavedanja o motnjah ščitnice pri starejših odraslih in pomen pravočasne diagnoze ter ustreznega zdravljenja za izboljšanje kvalitete življenja prizadetih.

[Foto: Griswold home care]

Foto: Freepik

Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja