Izguba spomina in kdaj obiskati zdravnika

Izguba spomina je pogosta skrb, ki se lahko pojavi v različnih življenjskih obdobjih. Včasih gre le za običajen del staranja, vendar pa je lahko tudi simptom resnejših stanj, kot je demenca. Izguba spomina, znana tudi kot amnezija, je stanje, pri katerem oseba doživlja težave s spominom. Medtem ko se vsakdo občasno spopada z pozabljanjem stvari, je izguba spomina, ki je povezana s številnimi stanji, vključno z demenco, lahko resnejša.

Nekatera izguba spomina se lahko pojavi kot del normalnega staranja, vendar to ne sme bistveno vplivati na vaše vsakdanje življenje. Pomembno je vedeti, da je vsak posameznik drugačen, in učinek staranja na spomin je lahko različen za vsako osebo.

Vzroki za izgubo spomina:

  • Demenca,
  • depresija, stres in tesnoba,
  • travmatske poškodbe možganov, vključno s pretresom možganov,
  • nespečnost (težave s spanjem),
  • zdravila ali alkohol,
  • blaga kognitivna okvara,
  • bolečine.

Alkohol in izguba spomina

Stanje, znano kot z alkoholom povzročena poškodba možganov (ARBD), se razvije pri ljudeh, ki redno uživajo več alkohola, kot je priporočljivo. To lahko povzroči poškodbe živčnih celic, pomanjkanje tiamina (vitamin B1) in povečano tveganje za poškodbe glave. ARBD se običajno pojavlja pri ljudeh med 40. in 50. letom starosti.

Demenca in izguba spomina

Izguba spomina, povezana z demenco, se sčasoma poslabšuje in lahko močno vpliva na vsakodnevno življenje posameznika. To vključuje pozabljanje preprostih stvari, kot so pot domov ali vsakodnevne aktivnosti, kot je oblačenje ali tuširanje.

Depresija in težave s spominom

Depresija ni le občutek brezupnosti in slabega razpoloženja, ampak lahko povzroči tudi težave s spominom. Do 6 od 10 ljudi z depresijo se lahko sooča s temi težavami, vendar resnost simptomov variira.

Travmatske poškodbe možganov

Travmatska možganska poškodba, ki jo povzroči zunanja sila, kot so nesreče ali padci, lahko privede do izgube spomina. Pretres možganov je ena od oblik takih poškodb.

Zdravila in težave s spominom

Nekatera zdravila, zlasti visoki odmerki ali kombinacija več zdravil, lahko povzročijo težave s spominom. Zdravila za epilepsijo so ena izmed teh vrst zdravil, ki lahko vplivajo na spomin.

Blaga kognitivna motnja

Blaga kognitivna motnja (MCI) se pojavi, ko je izguba spomina večja, kot bi pričakovali za osebo v določeni starosti. Ljudje z blagimi kognitivnimi motnjami imajo večje tveganje za razvoj demence, vendar pa se lahko njihova stanja razvijajo različno.

Simptomi izgube spomina

Simptomi izgube spomina se razlikujejo glede na vzrok, vključujejo pa pozabljanje ljudi, krajev, težave pri izražanju sebe in težave v vsakdanjih pogovorih.

Kdaj obiskati zdravnika?

Če težave s spominom vplivajo na vaše vsakdanje življenje ali so jih opazili vaši bližnji, je priporočljivo obiskati zdravnika. Zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje lahko bistveno izboljšata izid.

Spremljajte svoje zdravje in se posvetujte s strokovnjakom, če imate skrbi glede izgube spomina. Ne odlašajte, saj lahko zgodnje ukrepanje naredi veliko razliko.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja