Kako nagovoriti nebinarne osebe? Izbira zaimka za vključujoč pogovor.

V zadnjih letih smo priča vse večji prepoznavnosti in vidnosti nebinarnih oseb. Nebinarni ljudje so tisti, katerih spolna identiteta ne ustreza strogo določenim normam moškosti ali ženskosti. Ta kategorija vključuje številne identitete, kot so genderqueer, agender, bigender, in druge. Nebinarni ljudje lahko uporabljajo različne osebne zaimke, ki odražajo njihovo identiteto, kar lahko povzroči zmedo in negotovost pri tistih, ki želijo biti spoštljivi in vključujoči v svoji komunikaciji.

Razumevanje osebnih zaimkov

Najprej je pomembno razumeti, kaj so osebni zaimki. V slovenščini tradicionalno uporabljamo zaimke “on” za moške in “ona” za ženske. Vendar pa ti zaimki ne ustrezajo vedno identiteti nebinarnih oseb. V angleščini se pogosto uporablja nevtralni zaimek “they”, ki je v slovenskem jeziku težje neposredno prevesti.

Nebinarne osebe se lahko odločijo za različne zaimke, ki najbolje ustrezajo njihovi identiteti. Nekateri uporabljajo “oni” kot nevtralni zaimek, medtem ko drugi morda raje uporabljajo “on” ali “ona” v odvisnosti od konteksta ali svoje preference. Poleg tega nekateri nebinarni ljudje izberejo ustvarjanje novih zaimkov, ki so specifični za njihovo identiteto.

Kako pristopiti k uporabi zaimkov?

Prvi korak pri nagovarjanju nebinarnih oseb je preprost: vprašajte jih, katere zaimke uporabljajo. To je pomembno, ker s tem pokažete spoštovanje in pripravljenost, da jih sprejmete takšne, kot so. Če ne veste, kako vprašati, je povsem v redu reči nekaj takega: “Katere zaimke uporabljaš?” ali “Kako naj te nagovarjam?”

Če se znajdete v situaciji, ko niste prepričani, kateri zaimek uporabiti, je najbolje uporabiti nevtralen zaimek “oni”. To je pogosto varna izbira, ki kaže spoštovanje do nebinarnih identitet. Na primer: “Oni so povedali, da pridejo kasneje.”

Spoštovanje in vključenost

Uporaba pravih zaimkov je ključna za spoštovanje in vključujočo komunikacijo. Napačno nagovarjanje ali uporaba napačnih zaimkov (tako imenovano misgendering) lahko povzroči občutek izključenosti in nespoštovanja. To je še posebej pomembno v poklicnih okoljih, šolah in drugih javnih prostorih, kjer se nebinarne osebe pogosto soočajo z nepoznavanjem ali neprijaznostjo.

Prilagoditve v jeziku

Slovenski jezik ima močno spolno ločitev, kar lahko predstavlja izziv pri nagovarjanju nebinarnih oseb. Kljub temu obstajajo načini, kako biti bolj vključujoč. Poleg uporabe zaimka “oni” lahko prilagodimo tudi druge dele govora. Na primer, namesto “študent je povedal” lahko uporabimo “študentka je povedala” ali pa še bolj nevtralno “študent je povedal/a”.

Nekateri predlagajo tudi uporabo novih oblik zaimkov, kot so “on/a” ali “on_ona”. Čeprav te oblike še niso široko sprejete, kažejo na potrebo po jezikovni prilagoditvi in vključevanju.

Pomembnost izobraževanja

Pomembno je, da se izobražujemo o spolnih identitetah in se naučimo spoštovati različne zaimke. Vključujoč jezik ni samo vprašanje politične korektnosti, temveč gre za spoštovanje in priznanje identitete vsakega posameznika. Organizacije, izobraževalne ustanove in delovna mesta bi morale spodbujati izobraževanje o spolnih identitetah in vključujočem jeziku.

Nagovarjanje nebinarnih oseb z ustreznimi zaimki je ključno za spoštovanje in priznanje njihove identitete. Čeprav lahko uporaba nevtralnih zaimkov in prilagoditev jezika predstavlja izziv, je pomembno, da se trudimo biti čim bolj vključujoči in spoštljivi. Vprašanje, kateri zaimek uporabiti, je preprosto in pokaže pripravljenost za spoštovanje posameznikove identitete. Vključujoč jezik in izobraževanje o spolnih identitetah sta koraka v smeri bolj pravične in enakopravne družbe, kjer se vsak posameznik počuti sprejetega in spoštovanega.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja