Kakovostno starostno življenje: Deset izletniških krajev za raziskovanje

Če želimo kakovostno preživljati starost, si lahko pomagamo s številnimi športnimi dejavnostmi, obiski kulturnih znamenitosti, izleti v naravo, lahko pa se prepustimo kulinaričnim dobrotam v objemu neokrnjene narave na različnih turističnih kmetijah. Dokler se jesen ne prelevi v zimo, lahko obiščemo še veliko zanimivih izletniških krajev po Sloveniji. Za vas smo jih izbrali deset.

1. Velika planina

Za nostalgične ljubitelje narave in preteklosti je Velika planina vsekakor nujna izletniška točka. Pastirsko naselje velja za eno redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi. Prepoznavno je po tipični arhitekturi, strehe koč so namreč krite z značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniških krajih pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo “šinkel”. Na planini se v poletnih mesecih lahko okrepčate s pravo pastirsko malico – kislim mlekom in žganci.

Poleg tega vam pastirji ob obisku naselja z veseljem postrežejo tudi z domačim sirom ali drugimi mlečnimi dobrotami. Na zelenih travnikih lahko srečate vijoličasto cvetico kamniško murko, nekoliko dvignjeno nad pastirskim naseljem pa si lahko ogledate tudi kapelo Marije Snežne. Če ste bolj avanturistične sorte, lahko kakšno kočo tudi najamete, tam prespite in se prebudite v sveže alpsko jutro. V poletnih mesecih so na Veliki planini tudi različne tradicionalne prireditve – od kolesarskega vzpona do tekmovanja harmonikarjev.

2. Muzej na prostem Rogatec

Tudi v Muzeju na prostem Rogatec se lahko vrnemo v preteklost. Stalna muzejska zbirka v Rogatcu predstavlja ohranjeno ljudsko stavbno dediščino subpanonskega tipa in kulturno izročilo ljudi, ki so živeli na območju južno od Donačke gore in Boča v času od 19. do sredine 20. stoletja.

Ogledate si lahko čebelnjak, gospodarsko poslopje, kovačnico, kozolec, poljsko stranišče, stanovanjsko hišo pesnika Jožeta Šmita, svinjak, Viničarsko hišo in vodnjak. V poletnih in jesenskih mesecih si muzej na prostem Rogatec lahko ogledate vse do 31. oktobra. Odprt je med 10. in 18. uro, vse dni razen ob ponedeljkih.

3. Dežela kozolcev

V Deželi kozolcev v Šentrupertu lahko obujate spomine na tradicionalno košnjo in shranjevanje sena ter si ogledate muzej kozolcev na prostem. Deželo kozolcev lahko obiščete od torka do nedelje, od 9. do 16. ure.

4. Dvorec Dornava

Če vas navdihuje baročna umetnost, je baročni dvorec Dornava pri Ptuju prava izbira za jesenski izlet. Za ogled baročnega dvorca Dornava lahko obiskovalci pokličejo občinsko upravo Občine Dornava in se dogovorijo za obisk.

5. Kostanjeviška jama

Za ljubitelje podzemlja, Kostanjeviška jama je prava izbira. Leži ob vznožju Gorjancev in ponuja čudovite sigaste tvorbe. Jama, dolga več kot dva kilometra, je primerna za otroke in starejše obiskovalce, s stalno temperaturo 12 stopinj Celzija. Vodeni ogledi so na voljo med 15. aprilom in 31. oktobrom.

6. Povhov mlin

Doživite življenje starega koroškega mlinarja v Povhovem mlinu na Koroškem. Ogledajte si mlin, delavnico in mlinarjevo sobo, ter se čudite mlinskim kamnom, ki jih poganja veliko mlinsko kolo. Občutite duh preteklosti, ko so se mleli žita za lokalne družine in kmete. Mlin je odprt od aprila do oktobra ali po dogovoru.

7. Čevljarski muzej

V Prekmurju obiščite Čevljarski muzej, ki prikazuje zgodovino čevljarjev in obutve na območju Prekmurja in Turnišča. Muzej se nahaja v tradicionalni prekmurski hiši, kjer si lahko ogledate orodje in pripomočke za izdelavo čevljev ter razstavljene čevlje in stroje za šivanje. Ogledi so na voljo po predhodni najavi.

8. Krajinski park Kolpa

Za sprostitev v naravi obiščite Krajinski park Kolpa, ki se razprostira ob reki Kolpi. Park ponuja raznoliko naravo, kulturno krajino in bogato kulturno dediščino, vključno z dvorci, mlini in žagami. Reka Kolpa s svojo dolino je glavna znamenitost tega parka.

9. Arheološka najdišča v Vipavski dolini

Raziskovalci rimske preteklosti bodo navdušeni nad arheološkimi najdišči v Vipavski dolini. Med njimi so Castre v Ajdovščini, Ad Pirum na Hrušici, Sv. Pavel nad Vrtovinom, Gradišče nad Ajdovščino in Protiturški Tabor nad Črničami. Ta najdišča pričajo o bogati zgodovini tega območja.

vir; Foto: Freepik (fotografija je simbolna); Portal24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja