Količina kave povezana s tveganjem za depresijo in anksioznost

Nedavna študija je razkrila zanimivo povezavo med uživanjem kave in tveganjem za duševne motnje, kot sta depresija in anksioznost. Rezultati so pokazali, da ima število skodelic kave, ki jih posameznik popije na dan, lahko vpliv na njegovo duševno zdravje.

Količina kave in tveganje za depresijo in anksioznost

Študija je razkrila, da so ljudje, ki so popili dve do tri skodelice kave na dan, imeli manjše tveganje za anksioznost in depresijo. Študija je vključevala 152.821 udeležencev. Nasprotno pa so imeli tisti, ki so popili več kot šest skodelic na dan, večje tveganje za omenjeni duševni motnji. Tisti, ki so zaužili eno do dve skodelici kave na dan, so prav tako imeli manjše tveganje za depresijo in anksioznost. Vendar ne na enaki ravni kot tisti, ki so popili dve do tri skodelice na dan.

Kofein kot ključni dejavnik za duševno zdravje

Raziskovalci so poudarili, da je kofein, ključna sestavina kave, verjetno ključni dejavnik, ki vpliva na duševno zdravje. Študija je zajemala podatke iz obdobja med letoma 2006 in 2010, kjer so udeleženci izpolnjevali spletne vprašalnike o duševnem zdravju.

Učinki različnih vrst kave

Avtorji študije so želeli preveriti, ali je povezava med kavo in duševnimi motnjami odvisna tudi od vrst kave. Preučevalai so tudi pitje instant kave, mlete, kave brez kofeina ter kavnih dodatkov, kot so mleko, sladila in umetna sladila. Rezultati so bili dosledni, ne glede na te prilagoditve.

Priporočilo za zmerno uživanje kave

Raziskava je prinesla podporo priporočilu, da zmerno uživanje kave lahko koristi zdravju. Udeleženci, ki so popili dve do tri skodelice mlete kave na dan, so kazali zmanjšano tveganje za depresijo in anksioznost. Primerjali so jih s tistimi, ki kave niso uživali. Podatki o vzorcu so pokazali, da je več kot 80 odstotkov udeležencev uživalo kavo. Pri tem je najpogostejši dnevni vnos med udeleženci znašal dve do tri skodelice kave na dan.

Rezultati študije podpirajo idejo, da lahko zmerno uživanje kave postane del zdravega življenjskega sloga za preprečevanje in obvladovanje depresije ter anksioznosti v splošni populaciji. Kljub temu je vedno priporočljivo, da se posvetujete s strokovnjakom za prehrano ali zdravnikom, preden vključite večje količine kofeina v svojo prehrano, še posebej, če imate zdravstvene težave.

vir; Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja