Komunikacijske ovire starejših: Izzivi in nasveti za učinkovito komunikacijo

Ali se kdaj, ko preživljate čas s svojo starejšo ljubljeno osebo, počutite kot da se trudite razumeti drug drugega? Ali pa jih morda sploh težko vključite v pogovor? Pri komunikaciji s starejšim bolnikom je veliko izzivov. Nekatere komunikacijske ovire pri starejših so očitne, nekatere pa je težje premagati. Z zavedanjem teh ovir se bomo lažje spopadli z njimi in se lažje vključili v učinkovito komunikacijo s starejšimi bolniki.

Ovire pri komunikaciji starejših:

Izguba sluha: Pogosta napačna predstava je, da se vsi starejši odrasli spopadajo z izgubo sluha. Mnogi ljudje niti ne poskušajo komunicirati s starejšimi, ker domnevajo, da jih tako ali tako ne slišijo. Medtem ko nekateri starejši začnejo izgubljati sluh, si lahko pomagate s slušnim aparatom. Ko komunicirate s starejšim z izgubo sluha, se prepričajte, da sta oba osredotočena in se gledata. To bo vaši ljubljeni osebi pomagalo prebrati izraze obraza in jasneje razumeti, kaj govorite.

Motnje govora: Nekatera zdravstvena stanja, kot so možganska kap, Parkinsonova bolezen ali druga nevrološka stanja, lahko pri starejših povzročijo težave pri komunikaciji. V tem primeru si je zelo pomembno zapomniti, da samo zato, ker vaša ljubljena oseba ne zna jasno oblikovati besed, ne pomeni, da ne zna poslušati, misliti ali čutiti. Komunikacija v tem primeru morda zahteva dodaten napor, vendar je še vedno možna.

Jezik in razumevanje: Če ste starš, pomislite na zadnjič, ko ste vedeli, da govorijo angleško, vendar še vedno niste mogli razumeti stvari, ki jo je rekel vaš najstnik. Tudi če niste starš, ste se verjetno kdaj pogovarjali z mlado osebo (ali jo videli na televiziji) in se spraševali, kaj vse te čudne besede pomenijo. Predstavljajte si, koliko težja mora biti komunikacija za nekoga, ki je generacijo ali dve starejši. Poleg tega morda komunicirate z medicinsko terminologijo, ki je vaša ljubljena oseba ne razume. Pozornost na te težave z razumevanjem lahko pomaga pri komunikaciji.

Kognitivni izzivi: Pogovor z osebo, ki trpi za boleznijo, kot je Alzheimerjeva bolezen ali demenca, je lahko še posebej težak. Morda vas bodo težko razumeli ali pa bodo pozabili pogovor na pol in začeli znova. Lahko domnevate, ker bodo tako ali tako pozabili na pogovor, zakaj bi ga sploh imeli? V tem primeru je pomembno vedeti, da je pogovor resničen in pomemben za vašo ljubljeno osebo, medtem ko poteka pogovor. Ne delajte predpostavk o tem, česa se bodo ali česa ne bodo spomnili. Potrudite se, da ostanete v trenutku.

Bodite potrpežljivi in razumevajoči

Ko komunicirate s starejšim bolnikom, sta potrpežljivost in razumevanje ključnega pomena. Morda boste morali upočasniti, govoriti bolj jasno ali ponoviti. Morda se boste morali izraziti na nekaj različnih načinov, da vas bodo razumeli. Morda boste morali zapisati besede ali uporabiti druga komunikacijska orodja, da boste povedali svoje stališče. Redni, nežni pogovori pomagajo ohranjati njihove sposobnosti izostrene. Najboljše, kar lahko storite, je, da ostanete mirni, ostanete preprosti in ne pozabite, da je komunikacija s svojo ljubljeno osebo vredna tega.

Če se težave s komunikacijo nadaljujejo ali poslabšajo, se posvetujte z zdravstvenim delavcem za prilagojen nasvet in možna zdravljenja. Vaše razumevanje in podpora lahko zelo pomagata pri premagovanju teh ovir in izboljšata kakovost njihovega življenja.

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja