Konec aromatiziranih tobačnih izdelkov: Kaj to pomeni za kadilce?

Od danes je v veljavi novela zakona, ki uvaja nove omejitve pri uporabi tobačnih in povezanih izdelkov. Po novem je prepovedana prodaja ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, medtem ko bo od 24. aprila 2025 prepovedana tudi prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Do konca leta 2025 bodo ukinjene tudi kadilnice v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Novela zakona prenaša v nacionalno zakonodajo delegirano direktivo Evropske komisije, ki se nanaša zgolj na ogrevane tobačne izdelke. Omejitve glede arom v elektronskih cigaretah pa bodo veljale na nacionalni ravni. Cilj teh omejitev je zaščita zdravja, predvsem otrok in mladostnikov, saj so arome eden ključnih dejavnikov pri izbiri teh izdelkov med mladimi, opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Elektronske cigarete, elektronske cigarete brez nikotina, ter posodice za ponovno polnjenje z aromami se bodo lahko na trgu prodajale še največ do 24. aprila 2025, ko bo prepoved stopila v veljavo.

Spomnimo, da je Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov že marca 2017 uvedel strožje ukrepe pri uporabi tobaka. Takrat so bile uvedene licence za prodajo tobačnih izdelkov, prepovedano je bilo oglaševanje tobačnih izdelkov, uvedena pa je bila tudi enotna embalaža za cigarete in tobak za zvijanje. Prav tako je od leta 2017 prepovedana prodaja cigaret in tobaka za zvijanje z aromami ali dodatki, kot so vitamini, kofein ali tavrin.

Nove omejitve so korak naprej pri zaščiti javnega zdravja in zmanjševanju privlačnosti tobačnih izdelkov med mladimi.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja