Kontroverzna izjava Tanje Fajon o žalovanju za iranskim predsednikom

Slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je znova znašla v središču pozornosti, in sicer zaradi svoje kampanje žalovanja za pokojnim iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, ki je znan tudi kot “teheranski klavec”. V intervjuju za izraelsko javno televizijo Kann News je, kljub novinarjevim opominom o Raisijevi krvavi preteklosti, poudarila, da je zdaj predvsem “čas za žalovanje”.

Intervju se je začel z razpravo o priznanju Palestine in prizadevanjih slovenske vlade za ustavitev sovražnosti. Novinar je izpostavil, da bi se sovražnosti lahko že končale, če bi Hamas izpustil talce in se razorožil. Ministrica je navedla številke o visokih civilnih žrtvah, vendar jo je novinar takoj izzval, saj so to podatki, ki jih navaja teroristična organizacija Hamas.

Nato je pogovor prešel na še bolj občutljivo temo. Novinar je ministrico vprašal o njenih javnih izrazih sožalja za Ebrahimom Raisijem. Ministrica je odgovorila: “To je šokantna novica za ves svet. Celotna Evropska unija je izrazila sožalje iranskemu narodu in vsem družinam, ki jih je prizadel ta strašen dogodek.”

Novinar je nadaljeval: “Raisija so poimenovali ‘teheranski klavec’. Bil je odgovoren za eksekucije več tisoč Irancev, dekleta z razkritimi lasmi pa so bila zaprtá in nekatera tudi ubita. To je oseba, za katero žalujete?” Ministrica je odgovorila zgolj: “Mislim, da je čas za žalovanje.”

Spomnimo…

Iranski predsednik Raisi naj bi bil mrtev

Upanje, da sta iranski predsednik Ebrahim Raisi in njegov zunanji minister preživela strmoglavljenje helikopterja v goratem terenu in ledenem vremenu, je v ponedeljek ugasnilo, ko so iskalne ekipe odkrile razbitine. “Helikopter predsednika Raisija je v nesreči popolnoma zgorel… na žalost se bojijo, da so vsi potniki mrtvi,” je za Reuters povedal iranski uradnik.

Reševalne ekipe so se vso noč borile s snežnimi nevihtami in težkim terenom, da bi v zgodnjih ponedeljkovih urah dosegle razbitine v provinci Vzhodni Azerbajdžan. “Vidimo razbitine in situacija ni videti dobra,” je za državno televizijo povedal vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhossein Kolivand. Dodal je, da med potniki helikopterja niso zaznali znakov življenja… več tukaj.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in vodja evropske diplomacije Josep Borrell sta izrazila sožalje Evropske unije ob smrti iranskega predsednika Ebrahima Raisija, kar je sprožilo jezne odzive na družbenih omrežjih. Raisijeva smrt je nastopila skupaj z zunanjim ministrom Hoseinom Amir-Abdolahianom in drugimi člani delegacije ter posadke v helikopterski nesreči… več tukaj.

[Vir dela besedila: Nova24]; Portal24; Foto: MZEZ RS X

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja