Limfna drenažna masaža: Kako pomaga pri lajšanju limfedema

Limfna drenažna masaža, tudi znana kot ročna limfna drenaža, je nežna terapevtska tehnika, ki se vse pogosteje uporablja za lajšanje bolečih oteklin v rokah in nogah, ki jih povzroča limfedem. Limfedem je stanje, ki prizadene številne ljudi. Prizadene zlasti tiste, ki okrevajo po operaciji raka dojke.

Kako deluje ta masažna terapija in kakšne so koristi ter morebitna tveganja?

Limfedem (limfna oteklina) se pojavi, ko tkiva zadržijo odvečno tekočino, ki ostane v telesu po tem, ko krvni sistem prenese kri v tkiva in organe. Ta odvečna tekočina se imenuje limfa, ki jo limfni sistem običajno zbira in vrača nazaj preko mreže limfnih žil in bezgavk. V procesu lahko pride do motenj, kar vodi v kopičenje limfe v rokah in nogah, kar povzroči oteklino.

Da bi se spopadli s to težavo, se uporablja ti. limfna drenaža. Masažni terapevt uporablja posebne tehnike, ki pomagajo premikati limfo iz tkiv v bezgavke, kar zmanjšuje otekline v prizadetih delih telesa. Vendar pa je odgovor na vprašanje, ali ta terapija resnično deluje, še vedno predmet raziskav. Nekatere študije so pokazale, da koristna predvsem pri ljudeh, mlajših od 60 let.

Postopek limfne drenaže poteka v dveh korakih

Postopek limfne drenaže poteka v dveh korakih. Prvi korak je čiščenje, kjer terapevt s posebnimi gibi spodbuja odtekanje limfne tekočine iz tkiv. Sledi reabsorpcija, kjer se limfa premika v bezgavke.

Poleg limfne drenaže obstaja tudi mehanski postopek, kjer se na otečeno roko ali nogo položi poseben rokav, ki je povezan s pnevmatsko črpalko. Ta črpalka pomaga pri iztekanju limfe iz tkiv v bezgavke.

Limfna drenažna masaža se ne uporablja le za lajšanje limfedema po operaciji raka dojke, ampak tudi za druge težave, kot so revmatoidni artritis, fibromialgija, kronično vensko popuščanje in lipedem (kronična metabolna motnja maščobnega tkiva). Pri slednjem se odvečna maščoba nabira in povzroča limfedem.

Pred limfno masažo se posvetujte z zdravnikom

Kljub temu pa obstajajo nekatera stanja in okoliščine, ko ni priporočljivo izvajati limfne drenažne masaže, na primer pri srčnih boleznih, odpovedi ledvic, prisotnosti krvnih strdkov ali okužbah. Preden se odločite za to terapijo, je pametno posvetovati se s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali je primerna za vaše fizično zdravje.

Rezultati

Rezultati limfne drenažne masaže morda niso takoj opazni, zato je pomembno biti potrpežljiv in se posvetovati s svojim zdravnikom, če se otekline ne zmanjšujejo. Prav tako lahko razmislite o učenju masažnih tehnik limfne drenaže, da boste lahko terapijo izvajali sami ali v sodelovanju s usposobljenim masažnim terapevtom.

Če pa se med ali po terapiji počutite slabo, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. Če opazite poslabšanje simptomov limfedema, ne odlašajte s klicem k zdravniku, saj lahko limfedem povzroči povečano tveganje za okužbe in druge težave.

Limfna drenažna masaža je lahko koristna terapija za tiste, ki se spopadajo s limfedemom in drugimi sorodnimi stanji, vendar je pomembno, da se vedno posvetujete s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali je primerna za vas.

Ali se lahko limfna masaža kombinira z ventuzami?

Da, limfna masaža se lahko kombinira s terapijo z ventuzami, čeprav je treba to storiti previdno in ob pravilnem usposabljanju terapevta. Terapija z ventuzami vključuje uporabo posebnih vakuumskih posod ali ventuz, ki se pritrdijo na kožo in ustvarjajo vakuumski učinek. To lahko pomaga izboljšati cirkulacijo krvi, sprostiti mišice in spodbuditi limfni sistem.

Kombinacija limfne masaže z ventuzami se lahko uporablja za naslednje namene:

Izboljšanje limfne drenaže: Ventuze se lahko uporabljajo za sprostitev limfnih poti in pomagajo pri premikanju limfe skozi limfni sistem, kar lahko olajša odtekanje odvečne tekočine iz tkiv.

Sproščanje mišic: Ventuze lahko pomagajo sprostiti napete mišice in zmanjšati bolečino, kar lahko pripomore k bolj učinkoviti limfni drenaži.

Povečanje učinkovitosti terapije: Kombinacija limfne masaže in terapije z ventuzami lahko poveča učinkovitost zdravljenja, zlasti pri ljudeh, ki imajo težave z limfnim zastojem ali oteklino.

Pri izvajanju te kombinirane terapije je ključnega pomena, da to izvaja usposobljen terapevt, ki ima izkušnje z uporabo obeh tehnik. Prav tako je pomembno upoštevati individualne potrebe in stanje stranke ter prilagoditi terapijo glede na njihovo zdravje.

Preden se odločite za kombinacijo limfne masaže in terapije z ventuzami, se posvetujte s svojim zdravnikom ali usposobljenim terapevtom, da ocenite, ali je to primerno za vas in kakšne koristi lahko pričakujete od takšne terapije.

O vetuzah smo podrobneje pisali tukaj:

Vir dela besedila; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja