Miastenija gravis: Kako se s to kronično boleznijo povezuje starost

Miastenija gravis je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene skeletne mišice in moti komunikacijo med živci ter mišicami. To stanje postavlja številna vprašanja, zlasti med starejšimi odraslimi. Tokrat bomo raziskali vpliv starosti na pojav miastenije gravis ter razpravljali o metodah diagnosticiranja in zdravljenja.

Kdaj se pojavi miastenija gravis?

Starost je pri razvoju miastenije gravis pomemben dejavnik. Čeprav se bolezen običajno začne po 40. letu, se lahko simptomi pojavijo tudi po 50. ali celo 65. letu starosti. Kanadska študija je pokazala, da se bolniki, ki doživijo simptome po 65. letu, odzovejo na imunosupresivno zdravljenje in imajo splošno dobro prognozo.

Kako se diagnosticira miastenija gravis?

Diagnoza miastenije gravis je lahko izziv. Zahteva več testov, vključno s krvnim testom za iskanje protiteles, elektromiografijo za preverjanje motenj živcev in mišic, slikovnimi preiskavami prsnega koša za oceno žleze timus ter injekcijo edrofonijevega klorida za preverjanje izboljšanja mišične moči. Kljub temu se injekcija edrofonijevega klorida uporablja redko, zaradi morebitnih neželenih učinkov.

Simptomi miastenije gravis pri starejših

Simptomi miastenije gravis se lahko pojavijo v različnih mišicah. To vključuje težave z očesnimi mišicami, mišicami obraza in grla ter mišicami vratu in udov. Simptomi se razlikujejo glede na prizadete mišične skupine.

Ali se miastenija gravis s starostjo poslabša?

Miastenija gravis se sčasoma poslabša, vendar z zdravljenjem lahko izboljšamo kakovost življenja. Če opazite kakršnekoli simptome, se takoj posvetujte z zdravnikom, saj hudi primeri lahko ogrozijo dihanje in požiranje.

Metode zdravljenja miastenije gravis pri starejših

Zdravljenje miastenije gravis vključuje uporabo zdravil, kot so zaviralci holinesteraze, kortikosteroidi in imunosupresivi. Poleg tega se lahko predpišejo intravenske terapije, kot so plazmafereza, intravenski imunoglobulin ali monoklonska protitelesa. Pri nekaterih bolnikih bo morda potrebna tudi kirurška odstranitev tumorja iz timusa ali celo odstranitev timusa, kar lahko pomaga izboljšati simptome.

Miastenija gravis je resna bolezen, zato je pomembno, da se pravočasno posvetujete z zdravnikom in poiščete ustrezno zdravljenje, ki bo izboljšalo kakovost vašega življenja.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja