Morska ali himalajska sol: Katera je boljša?

Ko gre za izbiro soli za vsakodnevno uporabo, mnogi med nami razmišljajo, katera vrsta soli je boljša – morska sol ali himalajska sol. Obe vrsti soli imata svoje prednosti in slabosti, zato je pomembno razumeti, kaj ju ločuje.

Izvor in pridobivanje

Morska sol: Morska sol se pridobiva iz morske vode, ki jo izpostavijo soncu in vetru, da izhlapi, ter nato preostalo sol prečistijo. Ta proces je običajno manj intenziven in zahteva manjšo obdelavo v primerjavi z drugimi vrstami soli. Morska sol je lahko pridobljena iz različnih morij po svetu, kar pomeni, da njena kakovost in sestava lahko variirata glede na vir.

Himalajska sol: Himalajska sol, znana tudi kot rožnata sol, se pridobiva iz solnih rudnikov v regiji Pandžab v Pakistanu, blizu Himalaje. Ta sol je stara več milijonov let in je ena najčistejših oblik soli, saj je zaščitena pred sodobnim onesnaženjem. Himalajska sol je ročno izkopana, sprana in naravno posušena, kar ohranja njeno naravno sestavo.

Sestava in mineralne vsebine

Morska sol: Morska sol vsebuje približno 98 odstotkov natrijevega klorida, preostali del pa sestavljajo različni minerali, kot so magnezij, kalij in kalcij. Ti minerali prispevajo k njenemu kompleksnemu okusu. Morska sol lahko vsebuje tudi majhne količine mikroplastike in drugih onesnaževalcev zaradi onesnaženja morij.

Himalajska sol: Himalajska sol vsebuje do 84 mineralov in elementov, med katerimi so najpogostejši železo, kalcij, magnezij in kalij. Prav zaradi vsebnosti železa ima himalajska sol svojo značilno rožnato barvo. Himalajska sol je znana po svoji čisti mineralni sestavi, ki ji pripisujejo številne zdravstvene koristi.

Uporaba in koristi

Morska sol: Morska sol se pogosto uporablja v kulinariki zaradi svojega bogatega okusa. Prav tako je priljubljena v kozmetiki, kjer se uporablja v solnih kopelih in pilingih za kožo. Morska sol naj bi pomagala pri sproščanju mišic in izboljšanju prekrvavitve.

Himalajska sol: Himalajska sol je zaradi svoje bogate mineralne sestave priljubljena za uporabo v zdravilstvu in wellness industriji. Uporablja se v solnih lampah, ki naj bi izboljšale kakovost zraka, ter v solnih sobah, kjer naj bi pomagala pri težavah z dihanjem. V kulinariki se uporablja zaradi svojega nežnega okusa in privlačnega videza.

Cena in dostopnost

Morska sol: Morska sol je običajno bolj dostopna in cenovno ugodnejša od himalajske soli. Njena cena se lahko razlikuje glede na kakovost in poreklo.

Himalajska sol: Himalajska sol je zaradi svojega posebnega izvora in ročnega pridobivanja dražja od morske soli. Cena je odvisna od oblike (kristali, fino mleta) in velikosti pakiranja.

Okoljski vpliv

Morska sol: Pridobivanje morske soli lahko vpliva na morsko okolje, predvsem zaradi poseganja v naravne habitate in potencialnega onesnaževanja.

Himalajska sol: Pridobivanje himalajske soli je manj škodljivo za okolje, saj ne vključuje poseganja v naravne vodne vire. Vendar pa rudarjenje lahko povzroči lokalne okoljske težave, kot so erozija in spremembe v pokrajini.

Izbira med morsko soljo in himalajsko soljo je odvisna od osebnih preferenc, potreb in vrednot. Morska sol je odlična za vsakodnevno kulinarično uporabo zaradi svoje dostopnosti in kompleksnega okusa, medtem ko je himalajska sol cenjena zaradi svoje čiste mineralne sestave in širokega spektra uporabe v zdravilstvu in wellnessu. Obe vrsti soli imata svoje edinstvene lastnosti, ki jih je vredno raziskati in preizkusiti.

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja