Neravnovesje elektrolitov in skrb za hidracijo pri starejših

Elektroliti, ključni za normalno delovanje človeškega telesa, igrajo nepogrešljivo vlogo pri ohranjanju zdravja, zlasti pri starejših odraslih. Mikroelementi, vitalni za uravnavanje hidracije, kemičnih reakcij in mišičnega delovanja, morajo biti v telesu vedno v pravilnem ravnovesju. Vendar pa pri starejših lahko zaradi naravnih procesov staranja in različnih stresnih stanj, kot je dehidracija, pride do neravnovesja elektrolitov, kar povečuje tveganje za številne zdravstvene težave.

Starejši odrasli so zaradi naravnih telesnih sprememb in zunanji vplivov bolj nagnjeni k neravnovesju elektrolitov. Raziskave, kot je Baltimorska longitudinalna študija staranja, kažejo, da skoraj dve tretjini oseb, starejših od 40 let, doživlja upad funkcije ledvic, kar je ključni dejavnik pri uravnavanju elektrolitov v telesu. Poleg tega lahko jemanje določenih zdravil, kot so diuretiki, ter spremembe v apetitu in dostopu do vode dodatno prispevajo k tveganju za dehidracijo in posledično neravnovesje elektrolitov.

Disnatremije, ki zajemajo hiponatremijo (nenormalno nizko koncentracijo natrija v krvi) in hipernatremijo (nenormalno visoko koncentracijo natrija), so med najpogostejšimi neravnovesji elektrolitov pri starejših. Starost sama po sebi velja za neodvisni dejavnik tveganja za obe stanji. Z leti se namreč mišična masa zmanjšuje in nadomešča z maščobnim tkivom, kar vodi v zmanjšanje celotne količine vode v telesu in s tem povečuje verjetnost za neravnovesje.

Simptomi neravnovesja elektrolitov

Zmanjšana žeja in vnos vode ali nenadno povečanje apetita se pri starejših odraslih, tudi pri zdravih, pogosti pojavi. Te spremembe lahko povečajo tveganje za nevarno dehidracijo, še posebej, če zbolijo. Skrbniki morajo zato skrbno spremljati vnos hrane in vode, da zagotovijo ustrezno prehrano in hidracijo.

Simptomi neravnovesja elektrolitov pri starejših odraslih se lahko razlikujejo in vključujejo zmedenost, dezorientacijo, razdražljivost, drisko ali zaprtje, slabost, bruhanje, utrujenost, glavobole, nereden ali hiter srčni utrip, mišične krče, šibkost in odrevenelost. Da bi se izognili elektrolitskemu neravnovesju, je ključnega pomena zagotoviti ustrezno hidracijo in prehrano z živili, bogatimi z elektroliti, kot so banane, avokado, mleko, sir, špinača in mandlji.

Rahlo elektrolitsko neravnovesje morda ne bo povzročilo opaznih sprememb, zato je pomembno, da pazite na znake dehidracije, kot so prekomerna žeja, suha usta, redko uriniranje in temno obarvan urin. V primeru skrbi za elektrolitsko neravnovesje pri starejših je priporočljivo, da se obrnejo na zdravnika za izvedbo elektrolitske plošče, ki bo izmerila ravni elektrolitov in ugotovila vzrok neravnovesja.

[Vir: Griswold Home Care]; Senior24, Foto:

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja