Nezainteresiranost: Za 13 tisoč računalnikov le 910 vlog

Ministrica za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh, se je lansko poletje odločila za nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov, kar je povzročilo nemalo dvomov in vprašanj glede smiselnosti in transparentnosti razpisa. Ne le, da je razpis, kot navaja Domovina.si, pod sumom korupcije, temveč se je izkazalo, da za te računalnike pri prebivalstvu praktično ni nobenega interesa. Zakaj je bilo torej porabljenih 6,5 milijona evrov?

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad (Sklad) je 12. aprila objavil javni poziv za dodelitev omenjenih računalnikov, katerih na voljo je bilo še deset tisoč. Skoraj tri tisoč so jih že razdelili srednjim šolam in državnim zavodom, 39 pa so jih prejeli občine, prizadete v poplavah. Vloge za brezplačno izposojo se lahko oddajo do 22. junija.

Čeprav je bilo pričakovati velik naval zainteresiranih, saj gre za brezplačen najem za dve leti, ki se lahko na koncu podaljša in računalnik preide v last upravičenca, je do zdaj na Sklad prispelo zgolj 910 vlog. Od tega jih je bilo pozitivno rešenih 464, kot so pojasnili za Domovino. Kljub enostavni vlogi, pri kateri je potrebno le malo dokumentacije, se dogaja, da prejmejo nepopolne vloge, denimo brez podpisa.

Pravica do prenosnika

Pravice do prenosnikov imajo tisti, ki izpolnjujejo oba pogoja: so upravičenci do otroškega dodatka v prvem dohodkovnem razredu in imajo vsaj enega otroka, vključenega v osnovnošolsko izobraževanje. Računalnike bodo prejeli od ministrstva za digitalno preobrazbo, a velika večina jih še vedno leži v skladišču v Logatcu. To odpira vprašanje, ali so na ministrstvu pred razpisom opravili ustrezno analizo potreb.

Sum korupcije

Dodatno težavo predstavlja sum korupcije. Obstaja namreč sum, da je bil razpis prirejen za štiri dobavitelje: Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Vsako podjetje je dobavilo 3.250 računalnikov, kar skupaj znaša 13 tisoč. Agencija za varstvo konkurence (AVK) je pred mesecem dni izvedla preiskave na sedežih teh podjetij zaradi suma sklenitve prepovedanega omejevalnega sporazuma. Domovina.si poroča, da so podjetja razpis očitno razdelila med seboj, saj je vsak dobil en sklop, cene pa so bile prilagojene tako, da so bile tik pod 500 evrov za kos opreme.

Na ministrstvu so v razpisni dokumentaciji zapisali, da so “naročnikova zagotovljena sredstva v višini 500 evrov z DDV za kos opreme za posamezen sklop,” kar je ponudnikom omogočilo, da se prilagodijo tem cenam. Tako so se končne cene gibale od 495 evrov do 499,59 evra za en prenosnik, kar kaže na dogovarjanje o cenah.

Vse to odpira vprašanja o smotrnosti in transparentnosti razpisa, pa tudi o tem, zakaj je bilo za računalnike, ki jih javnost ne potrebuje, porabljenih kar 6,5 milijona evrov.

Se saga z nakupom 13.000 računalnikov končuje?

Se saga z nakupom 13.000 računalnikov, za katere je država odštela 6,5 milijona evrov vendarle končuje? Računalniki, ki so pol leta nabirali prah v skladišču v Logatcu, kjer je najemnina znašala več kot 2.000 evrov mesečno, bodo končno dobili svoje nove lastnike. V ponedeljek se odpira javni poziv za socialno ogrožene družine, ki želijo pridobiti računalnik.

Po poročanju 24ur, le nekaj dni pred začetkom razdeljevanja, je nad projekt padla nova senca dvoma. Agencija za varstvo konkurence preiskuje štiri dobavitelje zaradi suma kartelnega dogovarjanja o prodaji računalnikov. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je glede te preiskave podalo skop odziv, zatrjujejo, da s preiskavo nimajo nič… več tukaj.

[Vir: Domovina.si]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič/UKOM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja