Nov zakon: Najnižje plačanim sodnikom tri plačne razrede več

Vlada je sprejela predlog zakona, s katerim bo uredila sodniške in tožilske plače. Sodniki prve stopnje bodo s 1. januarjem dobili dodatne tri plačne razrede. Sodni svet pa meni, da to ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča.

Na seji vlade je bil potrjen zakon o umestitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede, kar je posledica odločbe ustavnega sodišča. “Zavedamo se, da sodniki niso povsem zadovoljni z rešitvami v zakonu, namen zakona pa je, da začnemo uresničevati odločbo ustavnega sodišča,” je po seji vlade izjavil govorec vlade Matej Arčon. Dodal je, da vlada ne bo kupovala socialnega miru s parcialnimi rešitvami in da bodo pri tem vztrajali.

Po Arčonovih besedah zakon sodnikom prve stopnje prinaša dodatne tri plačne razrede, kar pomeni, da bo začetna osnova najnižje plačanega sodnika višja za tri plačne razrede. “Dokončni dogovor je možen le v okviru skupnega dogovora o reformi javnega plačnega sistema,” je dodal in poudaril, da gre za začasno rešitev do uresničitve plačne reforme celotnega javnega sektorja.

Podrobnosti zakona

Podrobnosti zakona bodo pojasnjene v sami proceduri, ko bo zakon šel skozi Državni zbor po rednem postopku. “Ob tej priliki bi se zahvalil sindikatom za razumevanje, da gremo po tej poti … ker je zakon v redni proceduri, je tudi vezan na to, kar počnemo v okviru plačne reforme,” je nadaljeval Arčon in sodnike ter tožilce prosil za razumevanje, saj je zakon povezan s končnim dogovorom z vsemi skupinami zaposlenih v javnem sektorju v okviru reforme plačnega sistema.

Ne glede na izid plačne reforme, bo sprejeti zakon, ki najnižje plačanim sodnikom prinaša tri plačne razrede, začel veljati s 1. januarjem prihodnje leto.

Pravosodna ministrica Andreja Katič je ob tej priložnosti poudarila, da se zaveda, da bodo s predlogom “vsi enako nezadovoljni”, vendar je to tisto, kar se jim je uspelo dogovoriti. Ministrica je v nagovoru na akademiji ob 30. obletnici delovnega in socialnega sodstva spomnila, da je vlada v zaključnih fazah pogajanj za nov plačni sistem v celotnem javnem sektorju, ki bo prinesel tudi bistveno boljši položaj pravosodnih funkcionarjev.

Junija lani je ustavno sodišče odločilo, da so plače sodnikov prenizke, in zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Temu so sledili opozorilni protesti sodnikov in stavka tožilcev. Sodniki so februarja začeli vlagati odškodninske zahtevke zoper državo zaradi prikrajšanja pri plačah.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja