Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić odstopil: Razhajanja med svetniki in izzivi s financiranjem

Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je podal odstopno izjavo. Martić je kot glavni razlog navedel izgubo zaupanja med svetniki. Martić je poudaril, da v takšnih razmerah svojega dela v korist RTV-ja ne more nadaljevati. Izpostavil je, da so razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta prisotna že dlje časa.

“Razmere na RTV-ju so zaradi nezadostnega financiranja ustanovitelja še vedno izredno težke,” je zapisal v odstopni izjavi. “Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih Upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTV-ju uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTV je likviden, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTV-ja v javnosti se dviga,” je dodal.

Martić je priznal, da delovanje v tako težkih razmerah zahteva številne nepriljubljene poteze in ukrepe, tudi odrekanje pri sodelavcih, kar vodi do nezadovoljstva in frustracij.

Reakcije svetnikov

Predsednik sveta RTV-ja Goran Forbici je komentiral Martićev odstop: “Kakšna razhajanja v pogledih so bila, so bile pa tudi kakšne stične točke.” Pojasnil je, da bo postopek zamenjave sledil zakonu, najprej z razrešitvijo Martića, imenovanjem vršilca dolžnosti, nato pa z razpisom za novega predsednika uprave.

Ilinka Todorovski, predstavnica Sveta delavcev v Svetu RTV Slovenija, je opozorila na zahtevne razmere na javni RTV: “Ali imamo v Sloveniji čudežno deklico ali čudežnega dečka, ki bi bil pripravljen prevzeti krmilo tako velike organizacije z 2000 zaposlenimi s popolnoma nezadostnim financiranjem?” Dodala je, da je odstop katarzičen dogodek, vendar ne vidi jasne poti naprej.

Umik kandidature in kritike do dela Martića

Na izredni seji je svet RTV Slovenija moral odločati o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, vendar je ta umaknila svojo prijavo. Svetniki so bili kritični do Martića, nekateri, med njimi Igor Prassel, so nakazali možnost nezaupnice. Nekateri člani sveta so neuspeh pri iskanju članov uprave pripisali tudi nekaterim preostalim nekonstruktivnim članom sveta RTV.

Martić je pojasnil, da sta na razpis za člana uprave prispeli dve prijavi, ena nepopolna in neveljavna, druga pa je izpolnjevala vse zakonsko zahtevane pogoje. “Kot predlagatelj nisem imel nobene zakonske osnove, da prijavo Alenke Vodončnik zavrnem,” je povedal Martić. Dodal je, da je kasneje po elektronski pošti prejel njeno izjavo o umiku prijave.

Forbici je poudaril, da zakon ne zahteva javnega razpisa in tudi ne, da mora predsednik uprave predlagati kandidata, ki izpolnjuje pogoje. Po mnenju članice sveta Gaje Brecelj je bila kandidatka neprimerna za funkcijo, zato Martić ne bi smel predloga posredovati svetu.

Težave pri iskanju novih članov uprave

Član sveta Aleš Novak je izrazil dvom, da bi bilo mogoče upravo izpopolniti z javnim razpisom brez aktivnega iskanja kandidatov. Martić je odgovoril, da je aktivno iskal novega člana uprave in govoril z več kot 20 kandidati, vendar vodilna delovna mesta na RTV Slovenija niso privlačna. Nov razpis za člana uprave bo po njegovih besedah objavljen takoj.

Svetniki so opozorili, da je uprava nepopolna že pet mesecev, Martićeva dolžnost pa je, da zapolni prazno mesto. Nekateri so izrazili nezaupanje v Martića, Igor Prassel je napovedal možnost glasovanja o njegovi zamenjavi na prihodnji seji.

Martićev pogled in burna razprava svetnikov

Martić je izrazil prepričanje, da ni razloga za njegovo razrešitev. “Razlogi za razrešitev predsednika uprave so zakonsko predpisani. Po tistih alinejah ne vidim nobenega razloga, da bi bil razrešen, kaj šele, da bi odstopil sam,” je dejal na seji. Kljub temu je kasneje poslal odstopno izjavo.

Ilinka Todorovski je poudarila, da svet RTV Slovenija ni z ničimer zadovoljen in da člani sveta večkrat niso konstruktivni. Svetnik Gregor Drnovšek je predlagal glasovanje o zaupnici predsedniku uprave, a takega sklepa ni predlagal nihče.

Po dvourni burni razpravi svetniki niso sprejeli nobenega sklepa. RTV Slovenija se tako sooča s številnimi kadrovskimi težavami, ki ostajajo nerešene.

Zgodovina upravnih sprememb na RTV Slovenija

Uprava RTV Slovenija je nepopolna že od odstopa Simona Karduma decembra lani. Martić je po odstopu Karduma na njegovo mesto predlagal Tino Gruden Marucelj, ki pa je svet RTV-ja februarja ni potrdil. Svetniki so opozorili na težave na kadrovskem področju in poudarili, da bi morali četrtega člana uprave iskati zunaj zavoda za dodatno širino.

Razpis za člana oz. članico uprave je bil tako ponovljen. Štiričlanska uprava vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martić je bil julija lani imenovan na mesto predsednika uprave, izbral je dva člana, Simona Karduma in Andreja Trčka, delavski direktor pa je Franci Pavšer.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portral24; Foto: Nova24TV

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja