Podaljšan nadzor na notranjih mejah Slovenije

Vlada je sprejela pomembno odločitev glede nadzora na notranjih mejah s Hrvaško in Madžarsko. Nadzor, ki je bil uveden zaradi različnih varnostnih izzivov, bo podaljšan za šest mesecev, in sicer do 22. junija 2024. Odločitev je bila sprejeta na današnji seji vlade, in odlok o podaljšanju začasnega nadzora bo stopil v veljavo 22. decembra 2023.

Vlada je sprejela odlok na podlagi prvega odstavka 36. člena Zakona o nadzoru državne meje v zvezi s 25. členom Zakonika o schengenskih mejah. Kot razlog za podaljšanje nadzora so izpostavili več dejavnikov, med katerimi so poslabšanje varnostnih razmer na Bližnjem vzhodu in ruska vojaška agresija v Ukrajini.

Ministrstvo za notranje zadeve je v sporočilu za javnost poudarilo, da so skrajni ukrepi za zagotovitev javnega reda in notranje varnosti nujni ob upoštevanju razvoja dogodkov na mednarodni ravni. Poleg omenjenih razmer na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini so navedli tudi razvoj varnostne situacije v Afganistanu ter nasilne konflikte v nekaterih afriških državah.

Ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostaja na povišani, tretji stopnji od petih

V sporočilu za javnost so opozorili, da je ocena ogroženosti zaradi terorizma v Sloveniji ostala na povišani, tretji stopnji od petih. Ta ocena velja tudi za večino držav članic EU, sosednja Avstrija pa je celo dvignila na najvišjo stopnjo ogroženosti. V skladu z načeli schengenskega območja je treba upoštevati, da grožnja v eni članici lahko predstavlja grožnjo celotnemu območju.

Podatek, da so varnostni organi nekaterih držav članic EU prijeli več oseb, ki so prišle iz tretjih držav, je dodatno podkrepil oceno teroristične ogroženosti. Vlada je zato poudarila, da bodo ukrepi začasnega nadzora na notranjih mejah ostali usmerjeni v preprečevanje terorizma, ekstremizma in čezmejne kriminalitete. Pri tem bodo zagotovili, da bodo čim manj vplivali na potnike, okolje, gospodarstvo in življenje prebivalstva ob meji.

S tem podaljšanjem nadzora želi Slovenija prispevati k ohranjanju varnosti in stabilnosti v regiji ter zaščititi svoje meje pred morebitnimi varnostnimi tveganji.

vir; Foto: Wikimedia/ Anton Nikiforov; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja