Policijske kontrole na mejah med Slovenijo in Italijo tudi poleti

Italija in Slovenija bosta tudi med poletnim turističnim vrhuncem ohranili policijske kontrole na svojih mejah. Zahodni sosedje bodo, kot sklicujoč se na svoje informacije poroča 24ur; obvestili Evropsko komisijo, da znova za šest mesecev podaljšujejo trenutno že veljavni mejni režim na slovensko-italijanski meji. V sredo pa bo reakcijo Slovenije sporočil notranji minister Boštjan Poklukar. Nadzor, ki je bil doslej predviden do 22. junija, za pol leta podaljšala tudi Slovenija, sklicujoč se na neuradne informacije navaja 24ur.

Kje in kako bo potekal nadzor?

Po poročanju 24ur bo nadzor potekal na večjih mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko pri vstopu v državo ter na mejnih prehodih z Italijo pri izstopu iz Slovenije. Mejne kontrole se ne bodo zaostrile, nadaljevalo pa se bo selektivno ustavljanje osebnih vozil in podrobni pregledi tujih registracij ter nekaterih tovornih vozil. Razlog za to ostaja nevarnost terorizma in nestabilne razmere na Bližnjem vzhodu.

Razlogi za podaljšanje nadzora

Na Gregorčičevi pojasnjujejo, da gre pri potezi Italije za odmevni “suspenz Schengna s Slovenijo”, o katerem je govoril zunanji minister Antonio Tajani. V ponedeljek je o tem v državnem zboru razpravljal tudi premier Robert Golob. Ukrep naj bi posredno vplival tudi na migracije. Letos je slovenska policija samo na južni meji s Hrvaško prestregla več kot 14.600 prebežnikov, kar je približno 20 odstotkov več kot v istem obdobju lani.

Po poročanju 24ur je trenutno v vseh treh azilnih domovih nastanjenih 668 migrantov, kar je po oceni oblasti obvladljivo in še ne zahteva aktivacije novih azilnih centrov v Brežicah in Središču ob Dravi.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Wikimedia/ Anton Nikiforov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja