Poštni delavci zaradi “ignorance poslovodstva” napovedali stavko

Vodstvo Sindikata poštnih delavcev (SPD) je za 3. junija napovedalo začetek stavke, in sicer kot odgovor na tisto, kar označujejo kot “ignoranco poslovodstva pri obravnavanju zahtev delavcev za izboljšanje delovnih razmer”. Predsednik sindikata Saša Gržinič je poudaril, da poslovodstvo “ne sprejme niti najmanjše zahteve” za izboljšanje pogojev na delovnem mestu, kar po njegovih besedah kaže na globoko zanemarjanje osnovnih pravic delavcev.

Po navedbah Gržiniča so ključne zahteve sindikata, kot so sistemizacija delovnih mest, delovna uspešnost in politike zaposlovanja, ostale neizpolnjene, medtem ko številni zaposleni zapuščajo podjetje zaradi nezadovoljstva. Iz sindikata so sporočili, da je vedenje poslovodstva obsegalo “zavlačevanje, igranje igric z obema sindikatoma, sklepanje zavezništev in skrivanje za poslovnimi skrivnostmi”, kar je povečalo nezaupanje med delavci.

V izjavi za javnost so iz sindikata prav tako izrazili zaskrbljenost nad naraščajočim številom prekarnih delovnih mest, znanih kot “espeji”, in ob tem poudarili, da “delavci nimajo druge izbire, kot da se dvignejo”. Stavka bo sovpadla z obdobjem pred lokalnimi volitvami, ko bi poštni delavci tradicionalno nosili volilni reklamni material, a kot pravijo v sindikatu, tokrat ne bodo podpirali zavajanja državljanov.

Težave v interni politiki podjetja

Dodatno so v sindikatu opozorili na težave znotraj interne politike podjetja, kjer so ostali brez sveta delavcev po tem, ko so člani sindikata izrazili nezadovoljstvo z volilnim postopkom. Po pritožbi dveh predstavnikov Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) je sodišče razveljavilo volitve, sindikat pa si želi, da bi bile nove volitve razpisane brez zapletov.

V luči teh dogodkov je Gržinič napovedal tudi svoj odstop iz nadzornega sveta Pošte Slovenije, kar je pojasnil z razočaranjem nad neuspehom nadzornega organa pri varovanju interesov zaposlenih. “Odstopam, ker je čas za ulico,” je dejal Gržinič, ki obtožuje trenutno vodstvo Pošte Slovenije, da ni ustrezno nadziralo uprave, zlasti po nedavnih vodstvenih spremembah.

V sindikatu so prav tako opozorili na možno privatizacijo Pošte Slovenije, čemur nasprotujejo. Menijo namreč, da bi to še dodatno poslabšalo delovne razmere. Kljub obljubam, da bo pošta ostala strateška naložba države, po navedbah Forbes Slovenija, v sindikatu temu nasprotujejo. Pri slednjem zahtevajo večjo transparentnost in obravnavanje vprašanj, ki zadevajo zaposlene.

Stavko podpira tudi drugi sindikat

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ), drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, se pridružuje napovedani stavki, ki jo je začel Sindikat poštnih delavcev. SDPZ opozarja na vrsto težav, ki jih zaznavajo v dialogu s poslovodstvom od njegovega nastopa. “Kljub temu, da smo reprezentativni sindikat in podpisnik podjetniške in panožne kolektivne pogodbe, gradiva dobivamo prepozno, pomanjkljivo ali pa sploh ne, sestankov se poslovodstvo ne udeležuje, strokovni sodelavci, ki so poznali vsebino in organizacijo dela na pošti, so množično že zapustili Pošto, naše objave na oglasnih deskah se ne dovoljujejo,” je v izjavi za javnost poudaril sindikat SDPZ.

Sindikat je izrazil frustracije zaradi ignoriranja njihovih zahtev po izpolnjevanju obveznosti do zaposlenih, zaradi česar so prisiljeni vlagati številne tožbe. “Te tožbe bo Pošta Slovenije nedvomno izgubila,” so poudarili v SDPZ, opozarjajoč na poslovno škodo, ki s tem nastaja.

Opozorili so tudi na strategijo delodajalca, sprejeto letos, ki po njihovem mnenju predstavlja veliko nevarnost za obstoj Pošte Slovenije. “Strategija delodajalca je bila sindikatom predstavljena kot poslovna skrivnost, zaradi česar smo sindikati ovirani pri komunikaciji o obsegu škode, za katero predvidevamo, da bo nastala kot posledica izvajanja strategije,” so razložili. Ta strategija vključuje ločevanje dejavnosti pošte na več ločenih pravnih oseb, kar bi lahko imelo resne posledice za raven pravic, zagotovljenih s kolektivno pogodbo, in dostopnost do poštnih storitev.

Prenosi poštnih poslovalnic na pogodbene pošte

SDPZ je tudi razkril, da se prenosi poštnih poslovalnic na pogodbene pošte kljub zagotovilom nadaljujejo, kar je v nasprotju z zagotovili o ohranjanju dostopnosti storitev. Opozorili so tudi na neuradni pritisk, ki se izvaja na njihove sindikalne zaupnike, vključno z neupravičenim dostopanjem do osebnih računalnikov zaposlenih, kar po mnenju sindikata “je zrelo za kazenske ovadbe vseh vpletenih”.

V luči teh izzivov je SDPZ pozval poslovodstvo Pošte Slovenije, naj nemudoma ustavi aktivnosti, povezane s spremenjeno strategijo. Sindikat je izrazil pripravljenost na stopnjevanje sindikalnih pritiskov, o čemer so že opozorili z udeležbo na protestu 1. maja na Kongresnem trgu in načrtujejo nadaljnje protestne shode.

Kljub kritikam je sindikat pozdravil odločitev ministrstva za finance, ki je potrdilo, da bo Pošta Slovenije ostala strateška naložba države. “Ravno danes smo prejeli odgovor, da je ministrstvo za finance naše pripombe upoštevalo in Pošta Slovenije ostaja strateška naložba države,” so zaključili v SDPZ, a so hkrati poudarili, da je ključno za obstoj Pošte, da se ustavi njena razgradnja.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Portal24/Edvard Kadič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja