Rak maternice pri starejših: Znaki, zdravljenje in tveganja

S staranjem se tveganje za razvoj raka maternice povečuje, kar postavlja ključno vprašanje o zdravju starejših odraslih. Rak maternice, znan tudi kot rak endometrija, se lahko pojavlja v dveh oblikah. Pogostejša oblika, rak endometrija, se razvije v notranji sluznici maternice in predstavlja enega najpogostejših ginekoloških rakov. Kljub temu je sarkom maternice izjemno redek, a še vedno pomemben tip raka maternice, ki se razvija v mišični steni maternice.

Znaki rak maternice pri starejših odraslih

Na žalost vzrok za raka maternice pri starejših odraslih še ni povsem raziskan. Znanstveniki vedo le, da se nekaj spremeni v maternični sluznici, kar povzroči preobrazbo celic v rakaste. Simptomi raka maternice pri starejših odraslih lahko vključujejo:

  • Vaginalna krvavitev po menopavzi
  • Vaginalna krvavitev med menstruacijami pred menopavzo
  • Bolečine v spodnjem delu trebuha ali medenični krči

Za diagnozo raka maternice se uporabljajo različne metode, vključno s pregledom medenice, slikovnimi preiskavami, kot je ultrazvok, in biopsijo.

Zdravljenje in napoved

Primarno zdravljenje raka maternice običajno vključuje kirurški poseg za odstranitev rakastih tumorjev, kar lahko vključuje histerektomijo – odstranitev maternice. Včasih je potrebno odstraniti tudi jajčnike in jajcevode, odvisno od lokacije in obsega raka. Obsevanje se uporablja kot alternativa ali dopolnilo k zdravljenju, zlasti pri bolnicah, ki niso primerne za operacijo. Kemoterapija in hormonska terapija sta tudi uspešni možnosti zdravljenja raka maternice.

Napoved za rak maternice pri starejših ženskah je spodbudna, saj 90 odstotkov žensk preživi pet let ali več po diagnozi, od tega 70 odstotkov žensk preživi deset let ali več po diagnozi. Ženske, starejše od 75 let, imajo nekoliko slabšo prognozo, vendar je stopnja preživetja še vedno visoka.

Dejavniki tveganja

Čeprav ni jasnega vzroka za razvoj raka maternice, obstajajo dejavniki tveganja, ki lahko povečajo verjetnost za to bolezen. Ti dejavniki vključujejo starost in družinsko anamnezo, sladkorno bolezen, debelost, bolezni jajčnikov, zgodnjo menstruacijo pred 12. letom, pozno menopavzo (po 50. letu), ter nikoli noseče ženske, ki imajo večje tveganje za razvoj te bolezni. Zato je pomembno, da starejši odrasli spremljajo svoje zdravje in se redno posvetujejo z zdravnikom, da bi prepoznali morebitne znake in zmanjšali tveganje za rak maternice.

vir; Foto: Freepik; Portal24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja