Raziskave razkrivajo 6 ključnih navad za dolgoživost

Raziskovalci so odkrili, da genetika ni edini dejavnik, ki vpliva na našo pričakovano življenjsko dobo. Medtem ko dednost nedvomno igra pomembno vlogo, študije kažejo, da genetski dejavniki prispevajo le 25 odstotkov k variacijam v človeški življenjski dobi. To pomeni, da preostalih 75 odstotkov dolžine in kakovosti našega življenja določajo drugi dejavniki, kot so sreča, okolje in predvsem ohranjanje dobrih zdravstvenih navad. Zanimivo je, da so raziskave o tistih, ki dočakajo 100 let ali več, razkrile skupne vsakodnevne prakse, ki lahko pripomorejo k daljšemu in bolj zdravemu življenju.

Vsakodnevne odločitve, povezane z našim zdravjem, lahko imajo dolgoročne posledice. Raziskovalci so identificirali šest ključnih dnevnih navad, ki jih delijo tisti, ki živijo do sto let in več. Te navade so lahko dostopne in izvedljive za večino ljudi. Omenjeno kaže na to, da lahko z majhnimi prilagoditvami v našem vsakdanu znatno vplivamo na našo dolgoživost.

1. Redna telesna dejavnost

Eden izmed najpomembnejših sklepov raziskav je pomen ohranjanja telesne dejavnosti skozi vse življenje. Ne glede na starost, redna vadba ima ključno vlogo pri ohranjanju zdravja kosti, mišic in sklepov ter pri preprečevanju kroničnih bolezni, ki lahko vplivajo na mobilnost. Metaanaliza iz leta 2012, objavljena v Journal of Aging Research, je pokazala, da fizično aktivni posamezniki zmanjšajo tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka za približno 30 do 35 odstotkov. Slednje pomeni do sedem dodatnih let življenja v primerjavi z neaktivnimi osebami.

Poleg tega so nedavne študije pokazale, da lahko celo majhno povečanje telesne dejavnosti, kot je dodajanje dodatnega sprehoda na dan, znatno izboljša zdravje in podaljša življenje. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) svetuje najmanj 150 minut zmerno intenzivne vadbe na teden, pri čemer dodatna aktivnost lahko prinese še več koristi.

2. Ostajajo povezani s svojimi prijatelji

V dolini Hunza v Pakistanu, kjer je pričakovana življenjska doba okoli 100 let, lokalne skupnosti igrajo ključno vlogo pri podpiranju dolgoživosti svojih prebivalcev. Samantha Shea, pisateljica potovanj, ki živi v Hunzi od leta 2021, poudarja pomen bogatih skupnostnih povezav za boljše zdravje in daljše življenje. V nasprotju s povprečno življenjsko dobo v Pakistanu, ki znaša 66 let, Hunza izstopa s svojo izjemno dolgoživostjo. Shea navaja, da so soseske in vasi tesno povezane, ljudje pa skrbijo drug za drugega, še posebej za starejše. V Hunzi ne poznajo domov za upokojence. Starejše člane skupnosti globoko spoštujejo in za njih skrbijo njihove družine. Shea pravi, da v dveh letih bivanja v Hunzi še nikoli ni izkusila tako tesno povezane družbe.

3. Izogibajo se predelani hrani

Študije kažejo, da ima prehrana bistven vpliv na zdravje in da je uživanje predelane hrane povezano z različnimi zdravstvenimi tveganji. Spremembe v prehrani, celo sredi življenja ali kasneje, lahko znatno podaljšajo življenjsko dobo. Raziskava, objavljena v New England Journal of Medicine leta 2017, je ugotovila, da 20-odstotno izboljšanje prehrane lahko zmanjša tveganje smrti zaradi vseh vzrokov za 14 odstotkov. Da bi povečali svoje možnosti za dolgo življenje, strokovnjaki svetujejo večji vnos sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, zdravih maščob in pustih beljakovin. Priporočajo pa tudi zmanjšanje vnosa dodane soli, sladkorja in konzervansov. Shea opaža, da se prebivalci Hunze redko prehranjujejo s predelano hrano. Obroki so po navadi sveže pripravljeni doma, skoraj vsako gospodinjstvo pa prideluje vsaj nekaj svoje zelenjave, kar prispeva k njihovemu dobremu zdravju in dolgoživosti.

4. Omejijo vnos mesa

Raziskave modrih con, območij z visoko koncentracijo stoletnikov, kažejo, da zmanjšanje uživanja mesa lahko prispeva k dolgoživosti. Analize prehranskih navad v teh regijah so razkrile, da stoletniki zaužijejo približno dve unči mesa manj kot petkrat na mesec in uživajo manj mlečnih izdelkov v primerjavi s povprečno populacijo. Večina prehrane v modrih conah je rastlinska, saj meso uporabljajo zmerno, kot slavnostno hrano, prilogo ali začimbo. Približno 95 odstotkov njihove prehrane sestavljajo rastlinski izdelki.

5. Ohranjajo nizko raven stresa

Pozitiven odnos in nizka raven stresa imata zaščitni učinek na dolgoživost. Študija, objavljena v Arhivu za gerontologijo in geriatrijo, kaže, da več kot polovica stoletnikov ni bila depresivna in je imela nizko lastnostno anksioznost, odzivajoč se na stresne situacije z nizko intenzivnostjo anksioznosti. Njihovo dobro fizično stanje je pripisano pozitivnemu značaju in močni prilagodljivosti življenjskim težavam.

6. Ne kadijo

Opustitev kajenja je ključna za tiste, ki si želijo živeti do 100 let. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije tobak ubije do polovice svojih uporabnikov, ki ne prenehajo kaditi. Raziskava o kadilskih navadah stoletnikov je ugotovila, da 83,8 odstotka stoletnikov nikoli ni kadilo. Slednje jasno kaže na povezavo med nekajenjem in dolgoživostjo. Med tistimi, ki so dočakali 100 let, je bilo 13,5 odstotka nekdanjih kadilcev, le 2,7 odstotka pa trenutnih kadilcev, kar poudarja negativni vpliv kajenja na zdravje in življenjsko dobo.

[Vir: Real Simple]; Senior24; Foto: Freepik

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja