SDS-ov poziv k izredni uskladitvi pokojnin za ublažitev stisk upokojencev

Poslanka Slovenske demokratske stranke (SDS), mag. Karmen Furman, je na današnji novinarski konferenci izpostavila problematiko težkega socialnega in finančnega položaja slovenskih upokojencev. Furmanova je vlado pozvala, naj izpolni svoje obljube in koalicijske zaveze z izplačilom razlike v višini 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za katero meni, da so bili upokojenci prikrajšani v preteklem letu.

V svojem nagovoru je poudarila, da so slovenski upokojenci pod vodstvom vlade dr. Roberta Goloba ena izmed najbolj zapostavljenih skupin. Delež upokojencev z mesečno pokojnino nižjo od praga tveganja revščine, ki znaša 827 evrov, je zaskrbljujoče visok, saj dosega 51 odstotkov. Še več, skoraj 80.000 upokojencev prejema pokojnino nižjo od 500 evrov.

Furman je kritizirala vlado za neenakomerno obravnavo državljanov v času draginje, ko so interventni ukrepi koristili predvsem prejemnikom socialnih transferjev, medtem ko je večina upokojencev ostala brez dodatne pomoči. Čeprav je SDS predlagala amandmaje za razširitev energetskega dodatka na vse upokojence pod pragom revščine, so bili ti predlogi zavrnjeni.

Z letom 2024 morajo vsi upokojenci plačevati še dodatni obvezni zdravstveni prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. Tako imenovana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje se je torej sedaj izkazala kot še ena od prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila tudi slovenske upokojence.

Karmen Furman

Brez “happy end”

V  času, času najhujše draginje, pa je, kot je dejala poslanka, svoj “happy end” v višini 400 milijonov evrov poroštva doživela družba GEN energija in družba GEN- i. Vlada je namreč oktobra 2022 potrdila zakon, s katerim je za poroštva energetskim družbam namenila kar 1,2 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja.  Z izplačilom predlagane razlike želi SDS izboljšati finančno stanje slovenskih upokojencev in popraviti krivice, ki so jim bile po mnenju stranke storjene v preteklem letu.

Kljub samooklicanim “zgodovinskim” dosežkom koalicije o dvigu pokojnin, se za tem skriva zakonska dolžnost, ki predpisuje redno usklajevanje pokojnin. Spremembe, ki so bile izvedene, ne zadoščajo za kritje drastičnih podražitev življenjskih stroškov, ki so prizadele slovenske upokojence, zlasti v luči obveznega dodatnega zdravstvenega prispevka, ki je bil uveden z letom 2024.

Poslanka mag. Karmen Furman je izpostavila, da je bila ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki jo je koalicija uzakonila prejšnje leto, v resnici prevara, ki je finančno breme preložila na pleča upokojencev. Poudarila je, da so upokojenci v letu 2023 občutili pomanjkanje v višini najmanj 60 odstotkov svoje pokojnine, kar povprečno znaša 27 evrov mesečno ali 325 evrov letno. To pomanjkanje izhaja iz dejstva, da so se pokojnine ob 10,3 odstotni inflaciji in 19 odstotni podražitvi hrane uskladile le za 5,2 odstotka. Socialni transferji so se medtem uskladili za celotnih 10,3 odstotka. Ob tem je Furman kritizirala vlado tudi za neizpolnjene obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin, ki bi morale v letu 2023 priti do 9,7 odstotka povišanja.

Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču, nezakonite migrante, nevladne organizacije, nova ministrstva in draga “poslovna” potovanja, se mora najti denar tudi za slovenske upokojence, ki so delali in izgradili našo državo.

Karmen Furman

Vladno “razsipništvo”

Furman je nadalje omenila, da če je vlada sposobna namenjati sredstva za preplačane investicije, neuporabljeno IT opremo, sporne migracijske politike, financiranje NVO, ustvarjanje novih ministrstev in drage službene poti, potem bi morala najti tudi sredstva za podporo slovenskim upokojencem. V zaključku je v imenu Slovenske demokratske stranke (SDS) vlado pozvala k dvema ključnima ukrepoma:

1.    Vlada naj nemudoma zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023;

2.    Vlada naj izvede dodatno izredno uskladitev pokojnin v višini 4,5 odstotka.

Ti ukrepi so predstavljeni kot nujni koraki za izboljšanje življenjskih pogojev slovenskih upokojencev, ki so se znašli v težavah zaradi politik trenutne vlade.

[Foto: SDS]; Portal24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja