SDS zaradi pomanjkljivosti zakona o dolgotrajni oskrbi zahteva izredno sejo DZ-ja

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je zahtevala sklic izredne seje Državnega zbora (DZ), na kateri bi obravnavali predloge za odpravo pomanjkljivosti zakona o dolgotrajni oskrbi. Po njihovih besedah je nujno odpraviti obvezni prispevek in zagotoviti izvajanje že uzakonjenih pravic.

“V SDS predlagamo, da vlada do 30. junija Državnemu zboru predloži spremembe in dopolnitve zakona o dolgotrajni oskrbi,” so sporočili iz stranke. SDS opozarja na zamude pri implementaciji zakona, ki so ga pripravili med epidemijo COVID-19 za zagotavljanje pomoči vsem, ki ne morejo več samostojno skrbeti zase zaradi bolezni, starosti ali invalidnosti.

Koalicija Gibanja Svobode, SD in Levice, ki jo vodi Robert Golob, je obljubila spremembo že veljavnega zakona. “Namesto da bi nadaljevala priprave na vzpostavitev sistema s 1. januarjem 2023, je začela širiti informacije, da je zakon neizvedljiv,” so izpostavili v SDS. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je lani poleti predstavilo novelo, ki je uveljavitev pravic zamaknila za dodatno leto.

“Vlada ni sledila volji volivcev na referendumu in ni pripravila vsega za uveljavitev zakona z enoletnim zamikom,” so kritični v SDS. Po njihovem mnenju so z novim zakonom, ki so ga sprejeli lani julija, državljani naleteli na nove birokratske ovire in obvezni prispevek, kar pomeni dodatno finančno breme.

“Glede na vse navedeno je več kot očitno, da vlada, niti ministrstvo za solidarno prihodnost nista sposobna zagotoviti nemotenega izvajanja zakona o dolgotrajni oskrbi in zagotavljati upravičencem pravic, ki iz njega izhajajo,” so zaključili v SDS.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja