Širi se nov sev covida JN.1: Skrb zaradi naraščanja okužb je velika

Čeprav nihče od nas, ki načrtujemo počitniška druženja, ne želi slišati slabih novic, dejstva kažejo na naraščanje števila obolelih in okuženih z novo različico covid-19 – JN.1, kar skrbi strokovnjake, poroča portal Medscape. Dobra novica je, da nedavne raziskave kažejo, da posodobljeno cepivo proti covidu-19 za sezono 2023–2024 deluje tudi proti najnovejši različici.

“V Ameriki se je val nove podrazličice omikron – JN.1 že začel. Omilili bi ga lahko s poživitvenim cepivom in drugimi ukrepi, ki jih poznamo že prej,” je dejal Eric Topol, dr. med., profesor in glavni urednik strani Medscape, sestrske spletne revije WebMD.

Toda težava je v tem, da je bilo doslej cepljenih zelo malo ljudi, na primer manj kot 16 odstotkov odraslih v ZDA. Infektologi in epidemiologi zato menijo, da je čas, da CDC javno pozove k cepljenju s posodobljenim cepivom, preden bo prepozno, torej dokler protitelesa še lahko “delujejo” pred začetkom prazničnih druženj.

“Val podrazličice JN.1 se je tu že začel, vendar bi ga lahko ublažili s poživitvenim odmerkom cepiva in že znanimi ukrepi za preprečevanje širjenja virusa,” je povedal dr. Eric Topol, profesor in urednik-vodja Medscape, sestrske spletne strani WebMD.

Število okuženih in obolelih medtem narašča

Po podatkih CDC je bilo v ZDA v tednu, ki se je končal 25. novembra, zaradi covida hospitaliziranih skoraj 10.000 bolnikov in izpostavlja, da gre za 10-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim tednom.

JN.1, podrazličico omikrona, so v ZDA prvič zaznali septembra. Nato ga je Svetovna zdravstvena organizacija poimenovala “potomec” podrazličice omikrona BA.2.86. Ko je bila različica BA.2.86, znana tudi kot Pirola, prvič identificirana avgusta, se je zdelo, da se bistveno razlikuje od drugih različic, je takrat dejal CDC, kar je povzročilo zaskrbljenost, da je ta podrazličica morda bolj nalezljiva kot prejšnje, tudi za osebe, ki so imunost pridobile s cepljenjem ali predhodnimi okužbami. Pirola je zaskrbela strokovnjake, ker ima 34 mutacij več kot različica BA.2.

Dr. Rajendram Rajnarayanan, pomočnik dekana za raziskovanje in izredni profesor na New York Institute of Technology, Arkansas State University, ki posodablja bazo o različicah in podvariantah covida-19, je slikovito dejal, da je “JN.1 pravzaprav Pirolin potomec” in dodal, da različica BA.2.86 in njeni potomci skrbijo znanstvenike zaradi mutacij.

Po podatkih CDC od 27. novembra naj bi BA.2.86 obsegal 5 do 15 odstotkov različic v obtoku v Združenih državah. “Pričakovano tveganje te različice, vključno z njeno vejo JN.1, za javno zdravje je majhno,” je sporočila agencija.

Dr. Rajnarayanan je dejal, da se o JN.1 pogosteje poroča v Evropi, vendar je treba upoštevati tudi, da nekatere države posodabljajo podatke bolje kot druge. Meni, da se je ta podrazličica doslej “verjetno razširila v vse države, katerih zdravstveni organi spremljajo širjenje covida”. Širi pa se zaradi mutacij v proteinu spike, ki olajšajo vezavo in okužbo, je dejal dr. Topol.

Novo monovalentno cepivo XBB.1.5 ščiti pred podrazličico omikron – XBB.1.5

Novo monovalentno cepivo XBB.1.5 ščiti pred podrazličico omikron – XBB.1.5 (znano tudi pod vzdevkom ‘kraken’), pa tudi pred podrazličico JN.1 in drugimi postopoma pojavljajočimi se virusi, je skupina raziskovalcev poročala 26. novembra v študiji, objavljeni na strani bioRxiv, ki še ni bila strokovno pregledana.

Znanstveniki pravijo, da je posodobljeno cepivo, ki je bilo uporabljeno za cepljenje neokuženih ljudi, povečalo protitelesa proti XBB.1.5 za približno 27-krat in za približno 13- do 27-krat proti JN.1 in drugim novim virusom. “Čeprav vas bodo že primarni odmerki cepiva proti covidu verjetno pomagali zaščititi pred okužbo z novo podrazličico JN.1, vas bo, če boste prejeli tudi poživilo XBB.1.5, še učinkoviteje zaščitilo pred novo podrazličico,” je dejal dr. Rajnarayanan.

Novembra je CDC objavil prve podrobne ocene o tem, koliko prebivalstva je bilo cepljenih. Do 18. novembra je bilo cepljenih manj kot 16 odstotkov odraslih v ZDA. Približno 15 odstotkov všrašanih je dejalo, da nameravajo prejeti poživitveni odmerek. Med otroki je odstotek še manjši. Na novo posodobljeno cepivo je prejelo le 6,3 odstotka otrok, 19 odstotkov staršev pa je izjavilo, da nameravajo svoje potomce cepiti v sezoni 2023–2024.

Vrhunec se pričakuje v naslednjih dnevih

Medtem ko nekateri poznavalci pravijo, da je vrhunec okužbe s podvarianto JN.1 pričakovati v naslednjih tednih, dr. Topol meni, da je nemogoče natančno napovedati, kako se bo JN.1 širil. “V vsakem primeru se ne bo ponovil november 2021, ko se je omikron prvič pojavil,” je dejal dr. Rajnarayanan. Potem pa se je v samo štirih tednih, odkar je Svetovna zdravstvena organizacija omikron razglasila za skrb vzbujajočo različico, virus razširil po vsem svetu.

Ukrepi, ki lahko preprečijo širjenje virusa:

  1. Cepite se s posodobljenim cepivom. K temu spodbujajte imunsko oslabljene in starejše družinske člane ter prijatelje.
  2. Če nameravate počitnice preživeti s prijatelji v zaprtih prostorih, prostore, če se le da, pogosteje zračite.
  3. Nosite masko na letališčih, letalih in drugih javnih prevoznih sredstvih, pomagala bo vam in drugim.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja