Spirulina: Ključ do boljšega počutja in zdravja

Spirulina, modro-zelena alga, je postala ena izmed najbolj priljubljenih superživil v sodobnem času. Njeno znanstveno ime je Arthrospira platensis in Arthrospira maxima, njena zgodovina pa sega tisoče let nazaj, ko so jo uživali Azteki in drugi starodavni narodi zaradi njenih hranilnih vrednosti. Danes je spirulina na voljo v obliki prahu, tablet ali kapsul in je cenjena zaradi svojih številnih pozitivnih učinkov na zdravje.

Kaj je spirulina?

Spirulina je enocelična mikroalga, ki uspeva v sladkih in slanih vodah. Zaradi svoje spiralne oblike je dobila ime spirulina. Je bogat vir beljakovin, vitaminov, mineralov in antioksidantov, kar jo uvršča med najbolj hranilna živila na svetu. Med ključnimi hranilnimi snovmi v spirulini so:

 • Beljakovine: Spirulina vsebuje približno 60-70 odstotkov beljakovin, kar je več kot katerokoli drugo rastlinsko živilo. Te beljakovine vsebujejo vse esencialne aminokisline, kar jo naredi popoln vir beljakovin.
 • Vitamini: Spirulina je bogata z vitamini B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin), B9 (folna kislina) in vitaminom E.
 • Minerali: Vsebuje železo, kalcij, magnezij, kalij in cink.
 • Antioksidanti: Med najpomembnejše antioksidante v spirulini sodita fikocianin, ki ji daje značilno modro barvo, in beta karoten.

Kako spirulina vpliva na naše telo?

Spirulina je znana po številnih koristnih učinkih na naše zdravje. Med najpomembnejšimi so:

 1. Krepitev imunskega sistema: Spirulina stimulira imunski sistem in povečuje proizvodnjo protiteles ter drugih celic, ki se borijo proti okužbam in boleznim.
 2. Izboljšanje prebave: Zaradi svoje bogate vsebnosti vlaknin spirulina pomaga pri prebavi in prispeva k boljši absorpciji hranil v telesu.
 3. Povečanje energije: Zaradi visoke vsebnosti vitaminov B skupine spirulina pomaga pri pretvorbi hrane v energijo, kar prispeva k zmanjšanju utrujenosti in povečanju splošne vitalnosti.
 4. Detoksikacija telesa: Spirulina pomaga odstranjevati toksine iz telesa, vključno s težkimi kovinami, kar izboljšuje delovanje jeter in ledvic.
 5. Zdravje srca in ožilja: Redno uživanje spiruline lahko pomaga znižati raven holesterola in trigliceridov v krvi, kar zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni.
 6. Protivnetni učinki: Spirulina vsebuje snovi, ki imajo močne protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu.
 7. Podpora pri hujšanju: Zaradi visoke vsebnosti beljakovin spirulina prispeva k občutku sitosti, kar lahko pomaga pri nadzoru telesne teže.
 8. Zdravje kože: Antioksidanti v spirulini ščitijo kožo pred prostimi radikali, kar pomaga ohranjati mladostno in zdravo kožo.

Kako uživati spirulino?

Spirulino lahko uživamo na več načinov. Najpogosteje jo najdemo v obliki prahu, ki ga lahko dodamo v smutije, sokove ali jogurt. Na voljo je tudi v obliki tablet ali kapsul, kar je priročno za tiste, ki želijo enostavno in natančno doziranje. Priporočeni dnevni odmerek spiruline se giblje med 1-3 grame, vendar se je vedno dobro posvetovati z zdravnikom ali nutricionistom, preden jo vključite v svojo prehrano, še posebej, če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Spirulina je izjemno hranilno živilo, ki lahko znatno prispeva k izboljšanju vašega zdravja in počutja. Zaradi svojih številnih koristnih učinkov je postala priljubljena izbira med ljudmi, ki iščejo naravne načine za krepitev imunskega sistema, izboljšanje prebave, povečanje energije in splošno izboljšanje kakovosti življenja. Vendar pa je pomembno, da spirulino uživate kot del uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga.

Portal24; Foto:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja