“Tiha vojna” med Pekingom in Brusljem se je zaostrila

Kitajska je nedavno napovedala, da bo začela preiskavo glede domnevnega prodajanja evropskih alkoholnih pijač po dampinških cenah na njenem trgu. Kitajska je s potezo izrazila nezadovoljstvo nad Evropsko unijo, ki po njihovem mnenju ni dovolj odločna pri trgovanju s Kitajsko.

Francoska vlada, pod vodstvom predsednika Emmanuela Macrona, je močno podprla preiskavo uvoza baterijskih električnih vozil iz Kitajske. Unija je preiskavo sicer sprožila v začetku oktobra 2023. Poleg tega so vzpostavili režim subvencioniranja električnih vozil. Subvencioniranje zdaj daje prednost francoskim proizvajalcem in izključuje vozila proizvedena na Kitajskem. Ta poteza je dodatno napela odnose med Evropsko unijo in Kitajsko.

Bruselj je sprožil preiskavo uvoza baterijskih električnih vozil zaradi suma nepravičnih subvencij kitajske vlade. Slednje pa je povzročilo nezadovoljstvo v Pekingu. Kitajska preiskava evropskih alkoholnih pijač, ki se bo začela, se zdi kot odgovor na to preiskavo.

“V zadnjih nekaj mesecih je EU sprožila več protidampinških postopkov, vključno z biodizlom in žerjavi. Kitajska pritiska na znane francoske proizvajalce žganja, naj v Elizejski palači opozorijo na potrebo po previdnosti,” je dejal odvetnik Laurent Ruessmann, partner v multinacionalni odvetniški družbi Fieldfisher.

Odnosi bodo verjetno še slabši

Kitajska preiskava evropskih proizvajalcev alkoholnih pijač bo verjetno še poslabšala odnose med Unijo in Kitajsko. Nedavni vrh EU-Kitajska, ki je potekal decembra 2023, ni prinesel pomembnih rezultatov, kar kaže na napetosti med obema stranema. Bloomberg poroča, da se bodo kitajski preiskovalci osredotočili na konjak, armagnac (vrsta žganja) in druge žgane pijače. Te pijače predstavljajo 1,57 milijarde dolarjev vreden posel, ki ga vodijo konglomerati, kot sta Remy Martin in Hennessy.

Kitajsko ministrstvo za gospodarstvo ni razkrilo, katere države in proizvajalci bodo vključeni v preiskavo, vendar so sporočili, da se bodo osredotočili na alkoholne pijače iz destiliranega vina, proizvedenega v Evropski uniji, kar bo predvsem vplivalo na francoske vinjake.

Evropske alkoholne pijače, kot so irski viski, nizozemski gin, madžarsko sadno žganje in slivovka, ne bodo del preiskave saj niso narejene iz destiliranega vina.

Glede uvoza alkoholnih pijač v Kitajsko leta 2022 je 37,2 odstotka predstavljalo francoske pijače, medtem ko britanske pijače niso presegle 10 odstotkov. Velika Britanija sicer ostaja druga največja izvoznica alkoholnih pijač za kitajski trg. Kar zadeva žganje, ki ga je Kitajska uvozila leta 2022, je kar 99 odstotkov izdelala francoska podjetja.

Povezava je očitna

Francesca Ghiretti, višja analitičarka raziskovalnega inštituta Adarga, meni, da je preiskava med francosko podporo bruseljski preiskavi uvoza baterijskih električnih vozil iz Kitajske in kitajsko preiskavo francoskih alkoholnih pijač očitna. Ghiretti meni, da je ta poteza Pekinga nenavadna, saj sta Francija in Kitajska vzpostavili precej dobre odnose.

Kitajsko ministrstvo za gospodarstvo je sporočilo, da bo preiskava evropskih alkoholnih pijač trajala eno leto. Peking je poudaril, da je povečanje proizvodnje baterijskih električnih vozil rezultat skrbnega načrtovanja in industrijskih inovacij, ne pa subvencij, kar je postalo očitno z nedavno prevlado kitajskega proizvajalca električnih avtomobilov BYD nad ameriškim proizvajalcem Tesla.

Odvetnik Laurent Ruessmann meni, da je kitajska preiskava evropskih proizvajalcev alkoholnih pijač reakcija na splošno samozavestnost EU v vseh področjih. Dodal je, da meni, da je bila ta preiskava sprožena prepozno, da bi bila neposredna reakcija na postopek pregleda uvoza baterijskih električnih vozil iz Kitajske.

“Ko je Evropska komisija v letih 2012 in 2013 sprožila preiskavo o sončnih kolektorjih, se je Kitajska takoj odzvala,” je dejal Ruessmann.

V bruseljskih kuloarjih pa se že šušlja, da bo Unija sprožila preiskave kitajskih proizvajalcev vetrnih elektrarn in sončnih kolektorjev v bližnji prihodnosti.

vir; Foto: Pixabay; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja