To so najbolj umazana mesta v kuhinji!

Kuhinja je pogosto imenovana srce vsakega doma, vendar pa se lahko prav zaradi svoje pomembne vloge izkaže tudi za enega najbolj umazanih prostorov v hiši. Očitni znaki nereda, kot so umazana posoda, lepljiva tla ali pokvarjena pečica, so le vrh ledene gore. Vendar pa obstajajo prostori in predmeti v kuhinji, ki jih pri čiščenju pogosto spregledamo.

Kuhinjski pulti, ročaji predalov, kuhinjske omare, pomivalna korita, gobice, steklenice za vodo za večkratno uporabo in številni drugi predmeti ter površine spadajo med tiste, ki jih morda ne očistimo dovolj pogosto. Ker se dotikamo teh predmetov vsak dan, je ključnega pomena, da jih redno razkužujemo, če ne celo vsak dan, pa vsaj večkrat na teden, da preprečimo kopičenje bakterij ter morebitno navzkrižno kontaminacijo.

Gumbi, ročaji in zasloni na dotik

Vsak aparat v vaši kuhinji ima nekakšno nadzorno ploščo ali ročaj, ki se ga dotaknete vsakič, ko ga uporabite. Pomembno si je zapomniti, da je treba vse te gumbe, ročaje in zaslone oprati vsak teden, saj se jih pri čiščenju kuhinje pogosto zanemarimo. To postane še bolj kritično, če se jih dotaknemo med kuhanjem ali rokovanjem s surovo hrano. Ne pozabite očistiti ročajev kuhinjskih omaric, ročajev naprav in nadzornih plošč z razkužilom ali razkužilom ter čisto krpo ali papirnato brisačo.

Umivalnik

Čeprav v vaše kuhinjsko korito vedno teče voda, se na površini skriva veliko mikrobov, zlasti v špranjah, kjer se korito sreča s pultom, in okoli odtoka. Ko pomivate kontaminirano hrano, bodo umazanija in bakterije ostale v pomivalnem koritu in se zlahka razširijo na okoliške površine. Pomivalno korito razkužite vsaj enkrat na dan, ne pozabite na ročaje in pipo ter kuhinjske površine ob pomivalnem koritu. Uporabite čistilo za umivalnik, ki vsebuje razkužilo, in čisto brisačo ali robčke za enkratno uporabo.

Gobice, krtače in pomivalne krpe

Da bi zmanjšali uporabo papirnatih brisač in njihov vpliv na okolje, veliko domov uporablja kuhinjske brisače, celulozne gobe in krtače za ribanje pomivalnega korita. Pomembno je vedeti, da lahko kuhinjske gobe in čistilne krtače vsebujejo veliko bakterij, če jih ne peremo in razkužujemo redno. Če te izdelke uporabljate redno, je priporočljivo, da jih operete v vroči vodi vsaj dvakrat na teden. Krtače lahko date tudi v pomivalni stroj, da jih po vsaki uporabi temeljito očistite. Posodo brišite s čistimi krpami, ki jih uporabljate izključno za ta namen, in jih redno perete v pralnem stroju.

Hladilnik

V hladilniku se skrivajo številne bakterije, tudi na hladilnih ročajih in zaslonih, kjer se jih ne bi nujno pričakovali. Večino sadja in zelenjave se pred shranjevanjem ne opere, saj lahko preostala vlaga povzroči prezgodnje gnitje. Ravno zato je pomembno, da predale pogosto pomivate, da preprečite prihodnjo kontaminacijo.

Podobno se zgodi s surovim mesom, shranjenim v hladilniku. Embalaža lahko pušča, tekočina pa se lahko nabira v predalih in ob robovih polic. Da bi se znebili vseh vrst bakterij in plesni, ki se lahko razvijejo, je priporočljivo enkrat mesečno odstraniti predale in police hladilnika ter jih oprati z blagim detergentom in toplo vodo. Po tem jih posušite s čisto krpo ali papirnato brisačo. Med temeljitimi čiščenji je priporočljivo hitro pobrisati vso razlito tekočino, notranje površine pa očistiti z dezinfekcijskim robčkom.

Deske za rezanje

Na deskah za rezanje, zlasti lesenih, se lahko v drobnih razpokah, ki nastanejo po vsaki uporabi, kopičijo bakterije. Pomembno je, da imate vsaj dve ločeni rezalni deski, eno za sadje in zelenjavo ter eno za meso, saj boste tako močno zmanjšali navzkrižno kontaminacijo med pripravo obroka. Desko po vsaki uporabi operite s toplo vodo in detergentom ter temeljito sperite z vročo vodo. Nato jo popolnoma posušite s papirnato brisačo ali čisto kuhinjsko krpo. Deske za rezanje ne sušite skupaj z drugo posodo, saj imajo bakterije rade toplo in vlažno okolje. Za temeljito čiščenje lahko izberete tudi deske za rezanje, ki jih lahko pomivate v pomivalnem stroju.

Aparat za kavo, mešalnik in mali gospodinjski aparati

Tudi čista voda, ki stoji v toplem in vlažnem okolju, kot je aparat za kavo, lahko ustvari popolno okolje za rast bakterij in plesni. Nekatere male kuhinjske aparate je treba očistiti po vsaki uporabi. Vsaj enkrat na teden razstavite in temeljito očistite male gospodinjske aparate. Nekatere komponente je varno dati v pomivalni stroj, druge pa je treba oprati v vroči vodi z detergentom, nato splakniti in popolnoma posušiti. Enako rutino čiščenja je treba uporabiti za pripomočke, kot so odpirači za pločevinke, merilne žlice in skodelice.

Škatle za hrano, nakupovalne vrečke in plastenke za vodo

Vsakič, ko uporabljate kuhinjske predmete za večkratno uporabo, kot so posode za hrano, škatle za kosilo, nakupovalne vrečke ali steklenice za vodo, obstaja možnost navzkrižne kontaminacije z bakterijami, razen če jih pravilno očistite. Posode popolnoma razstavite in postavite v pomivalni stroj ali pomijte v vroči vodi z detergentom, splaknite v vroči vodi in popolnoma posušite. Večino nakupovalnih vrečk za večkratno uporabo je mogoče oprati v pralnem stroju, a se jih le redko se jih spomnimo oprati. Dodaten nasvet za nakupovalne vrečke je, da jih hranite ločeno. Določite eno ali več za čistila in podobne pripomočke, eno za surovo sadje in zelenjavo, eno za surovo meso in ribe ter eno za pakirano blago.

Delovne površine

Ne zanemarite kuhinjskega pulta in delovnih površin. To so mesta, kamor vsakodnevno odlagamo torbice, nakupovalne vrečke in druge predmete, hkrati pa so tudi površine za pripravo hrane. Vzemite razkužilni robček ali čisto krpo ter razpršilo za razkuževanje in jih očistite pred pripravo hrane ali vsaj enkrat na dan. Preskočite uporabo gobe ali uporabljene pomivalne krpe, saj se lahko v njih nabirajo bakterije in mikrobi. Vsaj enkrat na teden si vzemite čas za čiščenje vogalov, mest pod malimi gospodinjskimi aparati ter robov med štedilniki, hladilniki in delovnimi pulti. Nočete vedeti, kaj se skriva v teh vlažnih, temnih prostorih.

Posodici za sol in poper

Zadnje umazano mesto, ki ga je treba upoštevati, sta posodi za sol in poper. Pogosto jih uporabljamo in se jih dotikamo med pripravo hrane. Po vsaki pripravi obroka jih previdno obrišite z razkužilom, enkrat tedensko pa jih temeljito očistite. S temi koraki boste ohranili svojo kuhinjo čisto, hkrati pa poskrbeli za zdravje in varnost vaših družinskih članov.

Vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja