Turistične takse: Kaj morate vedeti kot turisti?

Leta 2023 bi lahko bil “overtourism” vodilni izraz v potovalni industriji. Turistične destinacije, kot so Benetke, Barcelona in Nova Zelandija, so bile preplavljene s prevelikim številom turistov. Ta skokovit porast števila obiskovalcev je povzročil več težav. Lokalni prebivalci so se soočali z naraščajočimi cenami nepremičnin, ki jih je spodbujalo povpraševanje po počitniških najemih. Ravnanje z odpadki je postalo izziv, posledično onesnaževanje pa je poslabšalo podnebno krizo.

Za ublažitev teh težav destinacije vse pogosteje sprejemajo turistične takse. Te pristojbine, ki se prištejejo k običajnim stroškom, kot so bivanje v hotelu in letalske vozovnice, niso novost. Mnogi popotniki so morda že plačali takšne davke, ne da bi to opazili, saj so pogosto vključeni v hotelske ali letalske pristojbine.

V članku so izpostavljeni kraji, ki so turistične takse uvedli leta 2023, in tisti, ki to nameravajo storiti leta 2024.

Povečanje turistične takse v Barceloni leta 2024

V Barceloni morajo obiskovalci od leta 2012 plačevati tako regionalno kot tudi mestno turistično takso. Leta 2023 je mesto povišalo občinsko takso na 2,75 evra, 1. aprila 2024 pa načrtuje nadaljnje povišanje na 3,25 evra. S to takso, ki velja za tiste, ki bivajo v uradnih turističnih nastanitvah, se financirajo infrastrukturne izboljšave, kot so cestna dela, avtobusni prevozi in tekoče stopnice.

Nova turistična taksa v Valencii leta 2024

Valencija bo leta 2024 uvedla valencijsko turistično takso (IVET). Ta davek, ki velja za goste v hotelih, hostlih, apartmajih, kampih in celo na križarkah, znaša od 50 eurocentov do 2 evra na noč za največ sedem noči, potniki na križarkah pa plačajo 1,50 evra na dan. Namen prihodkov je podpirati trajnostni turizem in zagotavljati cenovno dostopna stanovanja za domačine na turistično obleganih območjih. Natančen datum začetka uporabe še ni objavljen.

Turistična taksa v mestu Olhão na Portugalskem se bo začela plačevati leta 2023

Leta 2023 je Olhão, portugalsko ribiško mesto, ki je priljubljeno med turisti, uvedlo sezonsko turistično takso. Obiskovalci morajo od aprila do oktobra plačati 2 evra na noč, od novembra do marca pa 1 evro na noč. Obveznosti so oproščeni otroci, mlajši od 16 let, taksa pa je omejena na 10 evrov na obisk in velja za največ pet nočitev. S to pristojbino se financirajo pobude za ublažitev vplivov turizma v mestu Algarve, izboljšanje čistoče in varnosti po mnenju lokalnih oblasti. V Algarveju sta podobne takse že pobirala Faro in Vila Real de Santo António.

Bali bo turistično takso uvedel februarja 2024

Bali, ki je svetovno znan po svojih slikovitih plažah in duhovni kulturi, namerava s 14. februarjem 2024 z novo vstopno takso reševati izzive, povezane s turizmom. Za mednarodne in domače prihode bo treba plačati pristojbino v višini 150 000 indijskih rupij, kar je približno 8,80 evra. Plačilo poteka na posebnih stojnicah na mednarodnem letališču Ngurah Rai. Namen prihodkov je podpreti projekte za ohranjanje okolja in kulturne projekte, hkrati pa izboljšati splošno kakovost otoka Bali.

Negotovost glede predlagane turistične takse na Tajskem za leto 2024

Kljub prvotnim govoricam ostaja predvidena turistična taksa na Tajskem za leto 2024, ki naj bi po ugibanjih znašala 300 bahtov (8 evrov), nepotrjena. Načrt, ki je bil leta 2022 predlagan za uvedbo junija 2023 in pozneje preložen na oktober, je naletel na nasprotovanje letalskih prevoznikov in povezanih organov. Tajski organ za turizem je predlagal pristojbino. Namen te pristojbine je okrepiti blaginjo turistov. Prav tako si prizadeva za izboljšanje znamenitosti, kot je velika palača v Bangkoku.

Benetke bodo leta 2024 poskusno uvedle turistično vstopnino

Benetke, ki se spopadajo s prekomernim turizmom, so potrdile poskusno uvedbo vstopnine za izbrana obdobja leta 2024. Pristojbina v višini 5 evrov je namenjena obvladovanju gneče in izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev. Vstopnina bo veljala ob konicah in izbranih dneh od aprila do sredine julija. Skupaj bo veljala 29 dni. Pristojbina bo veljala med 8.30 in 16.00, izvzeta pa bo za obiskovalce, ki pridejo na večerne dejavnosti. Prihodki od takse bodo namenjeni financiranju vzdrževanja in čiščenja mesta ter prizadevanjem za znižanje življenjskih stroškov domačinov.

Številne države so uvedle turistično pristojbino iz različnih razlogov, kot so obvladovanje prekomernega turizma, vzdrževanje turistične infrastrukture in varstvo naravnega okolja. Te pristojbine se med državami precej razlikujejo in so pogosto odvisne od vrste nastanitve ali trajanja bivanja.

Avstrija

V Avstriji se zaračunava spremenljiva taksa za prenočevanje, pri čemer mesta, kot sta Dunaj in Salzburg, uvedejo dodatno 3,02-odstotno takso na hotelske račune.

Belgija

V Belgiji je turistična taksa običajno vključena v ceno hotelske sobe, lahko pa se zaračuna tudi posebej. Pristojbina se razlikuje glede na mesto. Antwerpen in Brugge zaračunavata takso na sobo. V Bruslju so stopnje odvisne od velikosti in ocene hotela, običajno znašajo 7,50 evra.

Butan

Butan zaračunava visoko turistično takso. Na vrhuncu sezone znaša 250 dolarjev (228 evrov) na dan. Ta pristojbina vključuje nastanitev, lokalni prevoz, vodnika, hrano in vstopnine.

Bolgarija

V Bolgariji se za prenočevanje plačuje minimalna pristojbina, ki običajno ne presega 1,50 evra, odvisno od območja in razvrstitve hotela.

Karibi

Karibski otoki, kot so Antigva in Barbuda, Aruba in Bahami, zaračunavajo turistično takso. Ta davek znaša od 13 do 45 evrov. Vključena je v hotelske stroške ali se zaračuna kot izstopna pristojbina.

Hrvaška

Hrvaška je leta 2019 povečala turistično takso na približno 10 kun (1,33 evra) na osebo na noč v času glavne poletne sezone.

Češka

Češka zaračunava majhno turistično takso, manj kot 1 evro na osebo na noč, za do 60 nočitev v Pragi. Ta pristojbina ne velja za otroke, mlajše od 18 let.

Francija

V Franciji se “taxe de séjour” razlikuje glede na mesto in znaša od 0,20 evra do približno 4 evre na osebo na noč. Pariz je v pričakovanju olimpijskih iger leta 2024 povišal davek na hotelsko sobo za 200 % in zdaj znaša od 0,75 do 15 evrov na noč.

Nemčija

Nemški “kulturni davek” in “posteljni davek” v mestih, kot so Frankfurt, Hamburg in Berlin, znaša približno 5 odstotkov hotelskega računa.

Grčija

Grška turistična taksa, ki je namenjena zmanjšanju državnega dolga, se razlikuje glede na število zvezdic v hotelu in znaša do 4 evre na sobo.

Madžarska

Na Madžarskem se v Budimpešti plačuje 4-odstotna turistična taksa za vsako nočitev, ki je odvisna od cene sobe.

Italija

V Italiji se turistične takse razlikujejo glede na kraj: v Rimu se zaračunajo od 3 do 7 evrov na nočitev, na Siciliji pa od 1 do 3 evrov.

Japonska

Na Japonskem se zaračunava izstopna taksa v višini 1.000 jenov (približno 8 evrov), ki naj bi znatno koristila gospodarstvu.

Malezija

Malezija zaračunava pavšalno turistično takso v višini približno 4 evrov na noč.

Nova Zelandija

Na Novi Zelandiji mora večina turistov, razen Avstralcev, plačati 35 novozelandskih dolarjev (približno 21 evrov) mednarodne turistične takse za varstvo in turizem.

Nizozemska

Nizozemska ima turistično takso na kopnem in na vodi, v Amsterdamu trenutno znaša 7 odstotkov, leta 2024 pa naj bi se zvišala na 12,5 odstotka.

Portugalska

Portugalska zaračunava turistično takso v višini približno 2 evra na nočitev. Ta davek se uporablja v 13 občinah, vključno s Porto in Lizbono. Uporablja se za goste, stare 13 let in več, prvih sedem dni njihovega bivanja.

Slovenija

V Sloveniji je turistična taksa različna, v večjih mestih in letoviščih, kot sta Ljubljana in Bled, pa se zaračuna okoli 3 evre.

Španija

Španski Balearski otoki uvajajo trajnostno turistično takso. Ta davek, ki znaša do 4 evre na noč, se uporablja v visoki sezoni. Namenjen je počitnikarjem na Ibizi in Majorki, starim 16 let ali več.

Švica

Švicarska turistična taksa znaša približno 2,20 evrov na noč na osebo, velja za bivanje, krajše od 40 dni, in običajno ni vključena v navedene cene nastanitve.

Združene države Amerike

V ZDA večina zveznih držav zaračunava hotelsko takso ali takso za prenočevanje. Ta se pogosto imenuje davek na zasedenost. V Houstonu zaračunavajo najvišjo davčno stopnjo, in sicer 17 odstotkov hotelskega računa.

Vir; foto: Pexels; Biznis24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja