UEFA: Kontroverzni načrta za podaljšanje Čeferinovega vodstva sprožil notranji spor

Evropska nogometna organizacija, UEFA, se je znašla v hudem sporu, saj je razkrita načrtovana zarota, ki bi predsedniku Aleksandru Čeferinu omogočila, da v sedlu Uefe ostane do leta 2031. David Gill, nekdanji izvršni direktor Manchester Uniteda, nasprotuje kontroverznemu načrtu in je sprožil burno razpravo med člani organizacije.

Zarota za podaljšanje Čeferinovega mandata je kot udarec za demokratične vrednote v nogometu. Predlogi za spremembe statuta UEFA, ki bi Čeferinu omogočili četrti mandat, so bili predstavljeni na sestanku izvršnega odbora v Hamburgu pretekli teden, a so naleteli na odpor Davida Gilla in drugih članov ExCo.

Gill je kritiziral predlagane spremembe kot nedemokratične in škodljive za nogomet. Poudaril je, da bi podaljšanje trenutne omejitve treh mandatov za nosilce predsedniških in izvršnih funkcij lahko UEFA vrnilo v čase, ko sta bila FIFA voditelja Sepp Blatter in Michel Platini zaznamovana s škandalom.

Obljubljal je večjo transparentnost

Čeferin, ki je bil izvoljen za predsednika UEFA leta 2016, je obljubljal večjo transparentnost in reformo. Za vodstvena imenovanja je uvedel omejitev treh mandatov, vendar bi predlagane spremembe lahko njegovo vladavino omogočile do leta 2031.

V skladu s predlaganimi spremembami se ne bi upošteval mandat, ki se je začel pred julijem 2017, kar bi Čeferinu omogočilo kandidaturo na volitvah do leta 2031. Gill pa je tudi v nevarnosti, da bi mu podaljšali mandat, saj je bil izvoljen v ExCo leta 2013.

Poleg Gilla so zaskrbljenost nad predlaganimi spremembami izrazili tudi drugi člani ExCo. Odločili so se za lobiranje za podporo pri nacionalnih zvezah, vključno z angleško FA.

Čeferinova poteza za podaljšanje mandata na 15 let sledi podobnemu prevzemu oblasti predsednika FIFA Giannija Infantina, ki je prav tako ostal na čelu organizacije po škandalu Blatter/Platini. Tudi FIFA ima omejitev treh mandatov, a je Infantino uspel doseči amnestijo za svoje prve mesece na položaju, kar mu omogoča vladanje do leta 2031.

UEFA trdi, da so predlagane spremembe v skladu z osnovnimi pravnimi načeli, a razprava o tem vprašanju še zdaleč ni končana. Kongres UEFA bo o predlaganih spremembah odločal prihodnji februar, ko bodo morale zbrati dvotretjinsko večino 28 držav članic, da bodo sprejete. V nogometnem svetu ostaja vprašanje, ali je podaljševanje mandatov prava pot za organizacije, ki si prizadevajo za večjo transparentnost in demokracijo.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24

Objava UEFA: Kontroverzni načrt za podaljšanje Čeferinovega vodstva sprožil notranji spor je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja