Vrtičkarstvo: Pri sajenju zelenjave se izogibajte tem kombinacijam

Spremljevalno sajenje je priljubljena metoda vrtnarjenja, ki izkorišča naravne odnose med rastlinami, da izboljša rast, zavira škodljivce in optimizira uporabo prostora na vrtu. Čeprav je ta tehnika zelo koristna, ni vsaka kombinacija rastlin dobra. Nekatere rastline si lahko, če so skupaj povzročijo več škode kot koristi, kar vodi do zmanjšanja pridelka, privabljanja škodljivcev ali celo poslabšanja okusa zelenjave. Raziskali bomo nekatere najpogostejše napake pri spremljevalnem sajenju in razložili, zakaj nekatere rastline ne bi smele rasti skupaj.

1. Čebula in šparglji ali fižol

Čebula je znana po svojih lastnostih odganjanja škodljivcev, kot so kapusove petlje in korenčkova muha, vendar porabi veliko dušika in lahko negativno vpliva na rast sosednjih rastlin. Šparglji, ki lahko rastejo več let, so še posebej občutljivi na konkurenčne rastline, kot je čebula, saj jim lahko odvzame ključna hranila. Fižol in druge stročnice so odvisne od bakterij, ki fiksirajo dušik, čebula pa s svojimi alelopatskimi lastnostmi lahko uniči te koristne bakterije, kar zmanjšuje produktivnost fižola.

2. Kapusnice in paradižnik

Kapusnice, kot so zelje, brokoli in ohrovt, ne bi smele rasti v neposredni bližini paradižnika. Obe vrsti zelenjave sta težka porabnika hranil in njuna bližina lahko povzroči pomanjkanje hranil v tleh, kar zavira rast obeh vrst. Poleg tega lahko ta kombinacija privabi škodljivce, ki so škodljivi tako za kapusnice kot za paradižnik.

3. Paradižnik in krompir

Kot člana družine nočnih senčnikov, sta paradižnik in krompir dovzetna za številne iste bolezni in škodljivce, vključno z ožigom in koloradskim hroščem. Priporočljivo je, da se ne sadita skupaj in da se paradižnik vsako leto premakne na novo mesto v vrtu, da se prepreči širjenje bolezni.

4. Koromač in večina drugih poljščin

Koromač je znana aromatična rastlina, ki pa se ne ujema dobro z večino drugih rastlin. Izloča kemikalije, ki zavirajo rast sosednjih rastlin, še posebej paradižnika in stročnic. Poleg tega je koromač invaziven in se lahko navzkrižno opraši z rastlinami, kot je koper, kar povzroči neželene spremembe v okusu.

5. Jagode in kapusnice

Jagode so priljubljen sadni pridelek na vrtovih, njihova bližina kapusnicam, kot so zelje in brokoli, ni priporočljiva. Kapusnice privabljajo škodljivce, kot so zeljne petlje, ki lahko nato napadejo in poškodujejo jagode, zmanjšujejo njihovo zdravje in zmanjšujejo pridelek.

6. Paradižnik in koruza

Tako paradižnik kot koruza sta priljubljena na vrtu in v kuhinji, vendar na vrtu ne uspevata, če sta skupaj. Kot težka porabnika hranil si med seboj konkurirata za hranila, še posebej pa sta oba dovzetna za škodljivce, kot so koruzne gliste, ki lahko hudo škodujejo pridelkom.

7. Krompir in bučke

Krompir in bučke zahtevajo veliko dušika, in če sta zasajena preblizu, lahko krompir, ki raste hitreje, izčrpa hranila, ki so potrebna bučkam. Poleg tega so skupni škodljivci, kot so koloradski hrošči, pogosti pri obeh vrstah, kar lahko povzroči večje težave z boleznimi.

8. Koper in korenje

Koper in korenje, ki sta člana iste družine (Umbelliferae), si lahko navzkrižno oprašujeta, kar lahko privede do nezaželenih sprememb v okusu in zmanjša kakovost obeh rastlin. Poleg tega delita tudi škodljivce in bolezni, kar lahko privede do večjih težav.

9. Buče in poletne buče

Čeprav so sorodne, so buče in poletne buče zelo različne po teksturi in okusu. Njihovo skupno sajenje lahko povzroči hibridizacijo, kar privede do nenavadnih in pogosto neokusnih plodov, ki ne ustrezajo pričakovanjem vrtnarjev.

Pri spremljevalnem sajenju je ključnega pomena, da vrtnarji razumejo in upoštevajo specifične potrebe in omejitve svojih rastlin. Izogibanje napačnim kombinacijam je enako pomembno kot izbira koristnih sosedov. Z ustrezno načrtovanjem in poznavanjem medsebojnih vplivov rastlin lahko vrtnarji ustvarijo zdrav in produktiven vrt.

Portal24; Foto: Unsplash

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja