WHO opozarja na hitro širjenje novega seva koronavirusa JN.1

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je uradno uvrstila podrazličico seva koronavirusa Omicron, znano kot JN.1, med “zanimive različice” zaradi njegovega hitrega širjenja. Ta različica virusa se je pojavila v številnih državah, med njimi Indija, Kitajska, Združeno kraljestvo in Združene države.

Kljub temu, da je trenutno tveganje za javnost majhno in sedanja cepiva še vedno nudijo zaščito, WHO opozarja, da bi lahko ta zima prinesla povečano število okužb s covidom in drugimi respiratornimi virusi. Gripa, respiratorni sincicijski virus (RSV) in otroška pljučnica se na severu prav tako v porastu.

Razvoj novih različic virusa, ki povzroča covid, je naraven proces, in Omikron že nekaj časa prevladuje na svetovni ravni. WHO trenutno spremlja več zanimivih različic, povezanih z Omikronom, med njimi tudi JN.1, čeprav nobena od njih ni povzročila posebne zaskrbljenosti.

JN.1 se v različnih delih sveta hitro širi

Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni predstavlja trenutno najhitreje rastočo različico virusa v Združenih državah, z 15–29 odstotkov vseh okužb. Agencija za zdravstveno varnost Združenega kraljestva poroča, da predstavlja približno 7 odstotkov pozitivnih testov Covid, analiziranih v laboratoriju, in bo še naprej spremljala podatke o tej in drugih različicah.

Različica JN.1 se hitro širi, verjetno zaradi dodatnih mutacij v beljakovini spike v primerjavi z različico BA.2.86. WHO napoveduje, da bi lahko ta različica povzročila porast primerov covid-19, zlasti v državah, ki se pripravljajo na zimsko sezono.

Kljub temu pa je trenutno malo dokazov o tem, kako učinkovita je JN.1 različica pri premagovanju imunosti, ki jo ponujajo cepiva. Ni poročil o bolj hudih boleznih pri ljudeh, okuženih s to različico, a je za ugotovitev njenega vpliva na zdravje potrebno več raziskav.

WHO svetuje, da se javnost še naprej drži preventivnih ukrepov, kot so nošenje maske v gneči in zaprtih prostorih, kašljajte in kihajte v rokav, redno si umivanje rok ter se cepite proti covidu in gripi, še posebej ranljive skupine. Tudi pri pojavu simptomov je priporočljivo opraviti testiranje, in če ste bolni, ostati doma.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja