Xi Jinping čisti vojsko – Padajo najvišji generali!

Leta 2023 je nevihta tiho zajela največjo vojsko na svetu – Ljudsko osvobodilno vojsko Kitajske. Za obzidanimi vladnimi in vojaškimi zgradbami v kitajski prestolnici so generali drug za drugim izginjali iz javnosti. Nekateri so bili nato brez obrazložitve odstavljeni s položaja, kar se je zgodilo celo ministru za obrambo.

Vladni tiskovni predstavniki so se sicer več mesecev izogibali odgovorom in intenzivnim špekulacijam, se je najbolj jasen znak obsežne čistke v kitajski vojski pojavil prejšnji petek. Takrat je bilo iz najvišjega zakonodajnega organa države odpuščenih devet visokih kitajskih vojaških častnikov.

Nacionalni kongres je le formalno parlament, člani še vedno uživajo določeno stopnjo imunitete pred aretacijami in pregonom, ki jo zagotavlja ustava. V preteklosti so takšne nenadne izključitve pogosto služile kot uvod v dodatne disciplinske ali pravne ukrepe.

Razlogi niso navedeni

V skladu z netransparentno politiko kitajske elite ni bil naveden razlog za generalovo nenadno izključitev iz zakonodajne oblasti. Strokovnjaki za kitajsko vojsko kot verjeten vzrok na čistko zaradi korupcije navajajo nakup in razvoj napredne vojaške opreme. Slednje je ključni element v prizadevanjih kitajskega voditelja Xi Jinpinga, da posodobi kitajsko vojsko in jo spremeni v bojno silo svetovnega razreda.

Obseg zadnjih čistk spominja na preiskave korupcije v prvih letih Xijevega mandata, ki so vodile do odstavitve več višjih generalov in njihovih podrejenih. Xi je izkoreninjenje korupcije in nelojalnosti zaznamoval svojo vladavino od prihoda na oblast leta 2012. Zadnji pretresi pa medtem kažejo, da kampanja v vojski še zdaleč ni končana.

Elitna podružnica

V središču zadnje čistke so raketne sile kitajske ljudske osvobodilne vojske, elitna veja. Xi je slednjo ustanovil za razvoj in razširitev kitajskega arzenala jedrskih in balističnih izstrelkov. Kitajski voditelj je raketne sile opisal kot “jedro strateškega odvračanja sovražnika, strateško podporo statusu države kot velike sile. Temelj, na katerem je mogoče graditi nacionalno varnost.”

“Xiju in kitajskemu visokemu poveljstvu je postalo očitno, da je bilo vodstvo raketnih sil ogroženo. Če bi se to dolgoročno nadaljevalo, bi zagotovo imelo posledice za celotno bojno zmogljivost kitajske vojske,” je dejal James Char, znanstveni sodelavec na Fakulteti za mednarodne študije v Singapurju.

Med devetimi izgnanimi generali, jih je pet povezanih z raketnimi silami. Najvidnejši je bil general Li Yuchao, ki je bil julija nenadoma odstavljen s položaja poveljnika skupaj s svojim političnim komisarjem. Na seznamu so bili tudi Leejev predhodnik in dva nekdanja namestnika poveljnika ter uradnik, zadolžen za nabavo opreme.

Tudi trije drugi odpuščeni so bili vpleteni v nabavo orožja. Dva sta iz oddelka za razvoj opreme. Tretji pa je nadziral nabavo opreme za južnomorsko floto kitajske mornarice, preden je postal njen poveljnik.

Je razlog korupcija?

Naslednji general, ki je bil odpuščen je nekdanji poveljnik letalskih sil kitajske vojske. “Glede na povezanost teh devetih ljudi lahko bolj ali manj domnevamo, da je korupcija glavni vzrok preiskave njihovih zlorab,” je dejal Char. Do odstavitve deveterice je prišlo le dva dni po tem, ko so trem vodjem letalstva iz kitajskega vojaško-industrijskega kompleksa odvzeli vloge v najvišjem političnem svetovalnem organu države.

Ukrep proti trem voditeljem, ki so prišli iz državne obrambne industrije, ki proizvaja orožje in izstrelke, nekateri analitiki vidijo kot nadaljnji znak preiskave korupcije pri vojaških naročilih za raketne sile. Slednje je zelo tajno in donosno področje, na katerem milijarde vloženih dolarjev, kar ustvarja plodna tla za podkupovanje.

“Od leta 2016 je bilo v raketne sile vloženega veliko drage opreme,” je dejal Char. Omenjeno obdobje se nanaša na obdobje Xijevih obsežnih vojaških reform.

Na stotine novih silosov za medcelinske balistične rakete

Kot del te ambiciozne prenove so bile raketne sile povišane iz nekdanjega Drugega topniškega korpusa v enakovreden del vojske. Od takrat je bila izvedena širitev brez primere. Pridobljene so bile nove močne medcelinske balistične rakete in rakete srednjega dosega, število raketnih brigad pa se je povečalo z 29 na 40.

V zadnjih nekaj letih so satelitski posnetki kitajske puščave pokazali gradnjo na stotine silosov za medcelinske balistične rakete. Ameriško obrambno ministrstvo napoveduje, da bi lahko imela Kitajska do leta 2035, če se bo proizvodnja nadaljevala s sedanjim eksponentnim tempom približno 1500 jedrskih konic.

Septembra je CNN razkril, da je Kitajska skupaj z Rusijo in ZDA v zadnjih letih zgradila nove objekt. Prav tako so izkopali nove predore na svojih poligonih za jedrske poskuse.

“Xi je tem dogodkom pripisoval velik pomen in ta pozornost je morda razkrila stopnjo korupcije, ki je privedla do čistke. Morda obstaja dodatna prednost spodkopavanja pokroviteljskih mrež, ki bi lahko spodkopale Xijeve načrte in moč. Xi želi kvalificirane ljudi, katerih zvestoba in sodba verjame,” je dejal Carl Schuster, nekdanji direktor operacij v Združenem obveščevalnem centru ameriškega pacifiškega poveljstva.

Raketne sile

Po Schusterju bodo raketne sile igrale ključno vlogo v kakršnem koli konfliktu zaradi Tajvana ali Južnokitajskega morja (dve potencialni žarišči med ZDA in Kitajsko) tako, da bodo najprej udarile po sovražnikovih silah in preprečile posredovanje ZDA. Glede na strateški pomen sil je ključno vprašanje, ali bo daljnosežna čistka poslabšala njihovo delovanje oziroma bojno pripravljenost.

Xi je poveljnike in osebje na operativni ravni doslej pustil pri miru. Schuster je opozoril: “Višji voditelji so sodelovali pri izgradnji sil, vendar na tej točki ni verjetno, da bi bili vključeni v operacije in načrtovanje.”

Čeprav bo obsežna čistka zagotovo škodila morali raketnim silam in jih postavila pod strožji nadzor, je Char dejal, da “bojne zmogljivosti kitajske vojske verjetno niso bile bistveno ogrožene.”

Čiščenje v vojski je za Xija zelo pomembno

Pri Xijevi prenovi kitajske vojske so sredstva raketnih sil dejansko postala bolj integrirana v sistem skupnega poveljevanja. To torej pomeni, da zmožnost vojske za izstrelitev raketnih napadov kot del večje skupne akcije verjetno ne bo ogrožena.

Sredi naraščajočih geopolitičnih napetosti je dolgoročno ključnega pomena, da Xi očisti gnilobo v kitajski vojski, zlasti okoli njenih oborožitvenih sistemov. Če bo posledica čistke disciplinirano, učinkovito in osebno zvesto bojno silo, bi to lahko za Xija pomenilo le zmago.

Slaba uspešnost ruske vojske v vojni z Ukrajino (od podstandardne opreme do pretečenih obrokov in usodnih slabosti tankov) je Xiju in njegovim najvišjim generalom služila kot ostra lekcija o nevarnosti korupcije.

“Čistke so pomembne, ker bi lahko v prihodnosti zagotovile, da imajo raketne sile funkcionalno opremo za ubijanje, ki dobro deluje na bojišču,” je dejal Char.

Težave pri nabavi orožja

Znaki težav pri nabavi orožja so se pokazali že julija. Nekaj ​​dni pred nenadno zamenjavo vodstva raketnih sil je Ministrstvo za razvoj opreme ukazalo novo zatiranje koruptivnih praks javnega naročanja in pozvalo javnost, naj prijavi sumljive dejavnosti, ki segajo v oktober 2017.

Preiskava se je prekrivala z obdobjem, ko je ministrstvo vodil Li Shangfu, nekdanji obrambni minister, ki je bil oktobra odstavljen s položaja, potem ko je bil več mesecev v javnosti brez pojasnila. Eden od Lijevih namestnikov v oddelku za opremo, Zhang Yulin, je bil med devetimi odpuščenimi.

“To je le vrh ledene gore”

“Ko so izključeni iz parlamenta, se lahko njihovi primeri premaknejo v naslednjo fazo, to je postopek vojaške obtožnice. Prepričan sem, da obstaja več generalov, katerih dejanja so bila preiskana. Zdi se, kot da je to samo vrh ledene gore,” je dejal Char in dodal, da čistka še zdaleč ni končana.

Nekateri policisti, ki so predmet preiskave, morda niso na dovolj visokih položajih, da bi dobili sedež v parlamentu, drugi so se morda že upokojili. Visoko na seznamu je nekdanji obrambni minister Wei Fenghe, o katerem ni bilo nič več od lanskega marca, ko se je upokojil in mesto predal Liju Shangfuju. Wei je bil prvi poveljnik raketnih sil, ko so bile ustanovljene konec leta 2015.

Ko so ga vprašali, kje je Wei, je tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva avgusta dejal, da ima vojska “ničelno toleranco do korupcije” in obljubil, da bo “preiskal vsak primer in obravnaval vsakega skorumpiranega uradnika”.

Generala Ju Qianshenga, poveljnika sil za strateško podporo, odgovornega za vesoljsko in kibernetsko vojskovanje, ni bilo od poletja. Ju je pritegnil pozornost, potem ko je konec julija zamudil sprejem ob 96. obletnici ustanovitve kitajske ljudske osvobodilne vojske. Zamudil je tudi septembrsko podelitev nagrad kitajskim astronavtom.

Nekatere je izbral sam

Več kot desetletje, odkar je prevzel položaj, se najmočnejši in avtoritativni voditelj Kitajske v 21. stoletju še naprej bori proti skorumpiranim in nelojalnim generalom in častnikom. Nekatere izmed njih je izbral in promoviral sam Xi.

“Mislim, da lahko odstavi, kogar hoče. Toda že dejstvo, da še vedno odstranjuje ljudi, dovolj govori o njegovi slabi presoji pri teh kadrovskih imenovanjih. Vse, kar zdaj vidimo, vse čistke, se v resnici spušča v enostrankarsko centralizirano Kitajsko sistem in dejstvo, da ni javnega nadzora, ki bi mu bila podvržena vojska,” je Char povedal za CNN.

Yun Sun, direktor kitajskega programa pri možganskem trustu Stimson Center v Washingtonu, je dejal, da čistke kažejo, da korupcije ni mogoče popolnoma izkoreniniti iz sistema kljub Xijevim neusmiljenim prizadevanjem.

“Moč po navadi pokvari. Absolutna moč pokvari absolutno. Xi je odločen, da se bo boril proti korupciji, vendar je korupcija produkt sistema, ki ga predstavlja. To je ulov 22,” je zaključil Sun.

vir; Foto: Wikimedia/Predsedniški urad za tisk in informiranje Kremelj; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja