Zakaj je pomembno kaj in kdaj jemo za zajtrk?

Zajtrk, pogosto označen kot najpomembnejši obrok dneva, ima ključno vlogo v našem dnevnem ritemu in dobrem počutju. Po besedah zdravnika Michaela O. McKinneyja ni pomembno samo to, kaj zaužijemo za prvi obrok, temveč tudi čas, kdaj to storimo.

Dr. McKinney pojasnjuje, da je uživanje zajtrka v eni uri po prebujanju usklajeno z naravnim cirkadijskim ritmom telesa, kar optimizira metabolizem in porabo energije skozi cel dan. “Ko svoje telo nahranimo zgodaj zjutraj, to zažene naš metabolizem, kar pomeni, da čez dan nismo pretirano lačni,” je dejal za SheFinds.

Poleg tega zgodnje zajtrkovanje prispeva k učinkovitejšemu izgorevanju kalorij in stabilizira raven krvnega sladkorja, kar nas obvaruje pred nenadnimi željami po nezdravih prigrizkih. “Normalno raven krvnega sladkorja pomeni manjšo potrebo po nezdravih prigrizkih pozneje čez dan,” dodaja McKinney.

Zdravnik še poudarja, da redno zajtrkovanje zmanjšuje pogostost prehranjevanja, nas ohranja siti in pospešuje presnovo. To so ključni dejavniki za ohranjanje zdravih prehranjevalnih navad in morebitno izgubo teže.

Zaključek McKinneyja je jasen: “Morali bi jesti uravnotežen zajtrk in biti bi moral del vsakdanjih navad.” To pomeni izbor hrane bogate z beljakovinami in vlakninami, kar zagotavlja nenehno sproščanje energije, potrebne za telesno aktivnost in večjo porabo kalorij skozi dan. Zato ni pomembno zgolj to, kdaj zajtrkujemo, temveč tudi za kakovost in sestavo prvega obroka dneva.

Zakaj je zajtrk tako zelo pomemben za zdravje?

Zajtrk, kot prvi obrok dneva, ima ključno vlogo pri prekinitvi nočnega posta. Medtem ko je povsem običajno, da raven glukoze v krvi pade med spanjem, se izogibanje zajtrku brez ustrezne načrtovanja lahko odrazi na našem zdravju in doseženih ciljih. Tu so možne posledice, ki jih prinaša opuščanje zajtrka.

1. Zmanjšana raven energije

Izpuščanje zajtrka pogosto vodi v občutek šibkosti zjutraj zaradi pomanjkanja potrebne energije. Nutricionistka Marcie Vaske je poudarila, da se zjutraj po prebujanju raven krvnega sladkorja zniža, kar lahko vodi v utrujenost in težave s koncentracijo.

2. Slabo razpoloženje in tesnoba

Visoke ravni kortizola so povezane z anksioznostjo in depresijo, pojasnjuje dietetičarka Claire Rifkin. Pomembno je, da zajtrk vsebuje hranila, ki podpirajo možgane, kot so omega-3 maščobne kisline in vitamini B, saj lahko njihovo pomanjkanje vodi v motnje razpoloženja. Zajtrk je ključen za ohranjanje psihičnega in čustvenega dobrega počutja.

3. Povečana želja po hrani več tukaj.

Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja