Živila, ki krepijo možgane in izboljšujejo kognicijo

Raziskave so pokazale, da lahko veliko živil pomaga izboljšati kognicijo, spomin in druge vidike zdravja možganov. Že dolgo je znano, da hrana napaja telo. Naši možgani so kot motor našega telesa in tako kot drag avtomobil potrebujejo vrhunsko gorivo, torej zdravo hrano. Preprosto povedano, to, kar jeste, je pomembno za zdravje vaših možganov.

Študije so pokazale, da hrana, ki jo jeste, vpliva na delovanje vaših možganov. Motnje, povezane s prehrano, vključno z debelostjo in sladkorno boleznijo, negativno vplivajo na posameznikovo kognitivno funkcijo – kar pomeni, da je za zapletene naloge odločanja potrebno več truda. Najslabša hrana za zdravje možganov vključuje rafinirane ogljikove hidrate, živila z visoko vsebnostjo transmaščob, predelano hrano, aspartam, alkohol in ribe z visoko vsebnostjo živega srebra. Dokazano je tudi, da diete z visoko vsebnostjo sladkorja vplivajo na inzulinske receptorje v možganih, kar spodkopava sposobnosti prostorskega učenja in spominske sposobnosti.

Ko gre za zdravje možganov, obstajajo dobre novice. Zdrava sprememba prehrane lahko pozitivno vpliva na delovanje naših možganov. Tukaj je 12 živilskih izdelkov, ki jih lahko vključite v svojo prehrano in pomagajo vašim možganom delovati najbolje:

 1. Mastne ribe z visoko vsebnostjo omega 3, kot so losos, tuna in sardele.
 2. Temna čokolada.
 3. Jagode.
 4. Oreščki in semena.
 5. Polnozrnate žitarice.
 6. Kava.
 7. Avokado.
 8. Arašidi.
 9. Jajca.
 10. Brokoli.
 11. Ohrovt.
 12. Sojini izdelki.

Vaši možgani so ključni za vaše razmišljanje in delovanje telesa, zato je pomembno, da svojo prehrano usmerite v njihovo krepitev. Z dobro prehrano boste morda opazili izboljšanje pomnilniških sposobnosti in lažje osredotočanje na naloge. Z zdravo in nepredelano prehrano pa se boste počutili bolje tako fizično kot duševno.

vir; Foto: Senior24(AI)

Ne spreglejte…

Zakaj je zajtrk tako zelo pomemben za zdravje?

Zajtrk, kot prvi obrok dneva, ima ključno vlogo pri prekinitvi nočnega posta. Medtem ko je povsem običajno, da raven glukoze v krvi pade med spanjem, se izogibanje zajtrku brez ustrezne načrtovanja lahko odrazi na našem zdravju in doseženih ciljih. Tu so možne posledice, ki jih prinaša opuščanje zajtrka… več tukaj.

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja