Zlata leta: Ali lahko glasba izboljša spomin?

Pesem. Čas. Mesto. Vsi imamo posebno pesem, za katero se zdi, da nas lahko popelje v drugačen čas našega življenja ali nas preplavi s čustvi. Kaj je v glasbi kar vpliva na naše možgane kot karkoli drugega? In ali lahko glasba krepi spomin?

Spomin je v starosti vse preveč minljiva stvar.

Običajno se začne preprosto – preprosto kot “kje sem pustil ključe?” Vsi bomo imeli težave s spominom, ko se bomo starali, v kolikšni meri pa imajo veliko opraviti z našimi možgani in kako procesiramo – česar znanost ne razume popolnoma.

Nedavne študije so pokazale, da lahko glasbena dejavnost pomaga pri kognitivnih sposobnostih v vseh življenjskih obdobjih.

Pri starejših odraslih je glasba lahko koristen poseg za spodbujanje in krepitev spomina. Obstaja več razlogov, zakaj glasba pomaga našemu spominu – od vzbujanja čustev, ki lahko pomagajo nadomestiti primanjkljaje, do aktiviranja dela možganov, na katerega običajne težave s spominom manj vplivajo.

Preprost odgovor na vprašanje “ali lahko glasba izboljša spomin” je DA! In morda ne bo potrebno veliko. Nekatere študije kažejo, da lahko poslušanje glasbe dva do tri tedne koristi vašemu spominu. Zdi se, da je ključ v stalni uporabi. Ko poslušate, izkoristite koristi, vendar morate poslušati redno in še naprej!

Glasba in demenca

Glasba ima vpliv na naš spomin in lahko pomaga pri naprednih težavah s spominom, kot je demenca. Z nastopom demence pride do okvare jezika in vidnih področij možganov. Glasba pa lahko posega v pomembno mrežo možganov. Ta del možganov pogosto ostane nedotaknjen zaradi poškodbe demence. Tako je glasba transcendentna za naše možgane in za nas!

Znanost se ukvarja tudi s podrobnostmi, vendar se zdi, da aktiviranje različnih delov možganov, na primer z glasbo, ponuja priložnosti za odložitev nadaljnjega upada, ki ga doživljajo ljudje z demenco. Glasba, ki je pomembna za bolnike z demenco, se je izkazala tudi kot alternativna pot za njihovo komunikacijo.

Drugi načini, kako nam glasba lahko pomaga

Glasba je izjemno močna. Pravzaprav je dokazano, da poslušanje glasbe, v kateri uživate, sprošča dopamin v možganih – biološko kemikalijo, ki dviguje razpoloženje. Medtem ko poslušanje glasbe prinaša številne prednosti, je tukaj nekaj močnih prednosti, ki jih lahko izkoristimo:

1. Zmanjšuje stres

Dokazano je, da poslušanje pomirjujoče glasbe s počasnim tempom zmanjša tesnobo. Zniža naš utrip in srčni utrip ter tako zniža krvni tlak. To znižanje krvnega tlaka pomaga uravnati proizvodnjo stresnega hormona v našem telesu. Manj stresa pomeni srečnejšo različico vas!

2. Izboljša angažiranost pri vadbi

Medtem ko nam glasba s počasnejšim tempom lahko pomaga pri sprostitvi, nam lahko glasba s hitrejšim tempom pomaga, da se poglobimo v vadbo. Izkazalo se je, da glasba poveča učinek udeležencev med vadbo, tako da jih spodbudi, da delajo dlje ali težje. To pomeni, da ko je naš zastoj vklopljen, gremo dlje in hitreje z manj zaznanega napora.

3. Izboljša razpoloženje

Dokazano je, da poslušanje poživljajoče, vesele glasbe izboljša razpoloženje. Glede na študijo iz leta 2013 v Journal of Positive Psychology so ljudje, ki so poslušali optimistično glasbo, izboljšali razpoloženje in povečali srečo že v dveh tednih.

Če ste starejši ali negujete starejšega, ni dvoma in nobene škode, če svoji dnevni rutini dodate nekaj glasbe. In obstaja več strategij, kako v svoje življenje vnesti več glasbe. To so odlični časi, da mešanici dodate nekaj glasbe:

  • Priprave na dan, ki je pred vami.
  • Telovadbo.
  • Opravljanje lažjih gospodinjskih opravil ali kuhanje obroka.
  • Zabavati prijatelje in/ali družino.
  • Pripovedovanje starejših spominov.

vir; Foto: Freepik; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja