6 mest v restavraciji, ki so bolj umazana od stranišča
Vzdušje, glasba, družba in okusna hrana so le nekateri izmed razlogov, zakaj lahko obisk v restavraciji postane nepozabno doživetje. Ko pa pojeste predjed in popijete nekaj pijač, je čas, da pomislite še na nekaj. In sicer na bakterije, s katerimi ste prišli v stik med obiskom restavracije.
Bakterije in škodljivi mikroorganizmi so povsod okoli nas, nekateri prostori v restavraciji pa so lahko precej nevarni za vaše zdravje. Razkrili vam bomo najbolj tvegana mesta v gostinskih lokalih, da se boste zavedali nevarnosti in se pred njimi zaščitili.
1. Posodice za sol in poper
Ste se kdaj vprašali, koliko bakterij je lahko na vrhu solnikov in poprovnikov, ki jih uporabljate v restavracijah? Čeprav je malo verjetno, da ljudje v restavracijah dežujejo solnice in poprovnike, so lahko vir številnih bakterij. Vrhovi lončkov za poper so idealen življenjski prostor za bakterije.
Poper je lahko včasih vir številnih bakterij. Bakterije obožujejo poper, ker je ploden habitat za mikroorganizme. Zato je pomembno, da restavracije redno perejo in razkužujejo solnice in poprovnike.
2. Rezine limone
Čeprav se morda sliši čudno, so študije pokazale, da so rezine limone lahko vir bakterij in nečistoč. Neka študija je pokazala, da je kar 70 odstotkov rezin limone, zbranih v 21 restavracijah, vsebovalo nekakšno rast mikrobov. Čeprav je težko določiti natančen vir okužbe, domnevajo, da so zaposleni v restavraciji z neumitimi rokami prenesli bakterije na rezine limone. Zato je morda najbolje, da se rezinam limone v restavracijah in kavarnah izognete, da se zaščitite pred morebitnimi bakterijskimi okužbami.
3. Jedilni pribor
E. Coli in druge bakterije lahko preživijo ročno pomivanje ali pomivanje v pomivalnem stroju. Delci norovirusa lahko preživijo oba načina pranja in se zelo hitro širijo. Nič hudega ni, če s pranjem ne odstranimo vseh nevarnih delcev. Če je bilo odstranjenih dovolj virusnih delcev, majhna količina, ki ostane, ni nevarna.
Zato je v številnih restavracijah redna praksa, da rabljen jedilni pribor pred pomivanjem v pomivalnem stroju namočijo v mešanico vroče vode in kisa, da zmanjšajo število bakterij in zagotovijo, da gostje hrano zaužijejo.
4. Miza
Pogosto vidimo natakarje, ki brišejo mize, preden gostje sedejo, ostaja pa nejasno, kako čiste krpe dejansko uporabljajo. Sanitarni strokovnjaki in inšpekcije redno spremljajo, ali so načini čiščenja v gostinskih lokalih skladni s predpisi. Pri pregledih se odvzamejo vzorci vseh delovnih površin, posode, krp in podobnih stvari. Zato obstajajo predpisi o vrsti krp, ki se smejo uporabljati, in jih je treba redno menjati in prati.
5. Meniji
Tudi to vas ne bi smelo presenetiti. Restavracije redko očistijo svoje jedilnike, čeprav bi jih morale. To morda ni presenetljivo, a glede na to, koliko ljudi jih uporablja, bi jih morali čistiti pogosteje. Glede na raziskave so lahko jedilniki precej umazani. So trši od straniščne deske in lahko vsebujejo do 185.000 bakterij na kvadratni centimeter. Po obdelavi jedilnika je priporočljiva uporaba razkužila za roke.
6. Otroški stoli
Na vrhu seznama najbolj umazanih mest v restavracijah so otroški stoli. Testi, opravljeni na visokih stolih v 30 restavracijah, so pokazali, da je povprečna količina bakterij na otroških stolih 147 na kvadratni meter v primerjavi z osmimi na kvadratni meter v javnih straniščih. Zato vse stolčke za hranjenje obrišite z razkužilnimi robčki, preden vanje položite svoje otroke.