Kako dolgo je varno jesti in shranjevati ostanke sušija?

Čeprav radi uporabimo ostanke, suši vsekakor sodi med jedi, ki jih je vedno najbolje uživati sveže. Če pa ste se kdaj spraševali, ali je varno jesti ostanke sušija in kako dolgo jih lahko hranite, je tukaj nekaj pomembnih dejstev.

Suši, ki vsebuje surove ribe, je treba zaužiti v enem do dveh dneh po pripravi. Po drugi strani pa je suši, ki ne vsebuje surovih rib, lahko varen za uživanje skoraj teden dni.

Te smernice temeljijo na živilskem kodeksu ameriške uprave za hrano in zdravila (USFDA), ki zahteva, da se hrana, pripravljena in ohlajena v živilskem obratu, porabi, proda ali zavre v največ sedmih dneh. Upoštevati je treba, da se dan priprave hrane šteje kot prvi dan.

Kaj pa riž v sušiju?

Gotovo ste že slišali, kako lahko ostanki kuhanega riža povzročijo zastrupitev s hrano. Kuhan riž zahteva posebno nego, da ostane varen za uživanje.

Dlje kot stoji na sobni temperaturi, večja je verjetnost, da bo postal nevarno za uživanje. Po kuhanju je treba riž čim prej ohladiti na temperaturo 5 stopinj Celzija, da ostane varen za uživanje.

Je pa riž za suši nekoliko bolj zapleten zaradi dodatka kisa. Kis, zlasti rižev kis, ki se pogosto uporablja pri pripravi sušija, ima lahko učinek konzerviranja. Čeprav lahko kis upočasni rast bakterij, ni dovolj močan, da bi zaustavil vse vrste mikroorganizmov. Posebej, če suši ni pravilno shranjen.

Poleg tega je riž za suši pogosto pripravljen z dodanim sladkorjem, ki lahko zagotovi primerno okolje za rast nekaterih bakterij. Čeprav lahko kis pomaga ohraniti suši, se nanj ne moremo zanesti kot na varno metodo konzerviranja.

Splošno pravilo je, da je suši priporočljivo zaužiti v enem do dveh dneh po pripravi, v vmesnem času pa ga obvezno dobro ohladiti. Čeprav je dobro, da te informacije upoštevate, za varnost vedno izberite svež suši.

vir Foto: Pexels Portal24