Ali semena s pretečenim rokom trajanja vzkalijo?

Mnogi se sprašujejo, ali bodo semena, ki jim je potekel rok trajanja, še vzkalila. Vrtnarji se pogosto znajdejo s precejšnjim številom neporabljenih vrtnih semen, shranjenih v svojem “skladišču semen”. Ali je vredno tvegati in jih posaditi ali je bolje kupiti nova semena? Preberite, če želite izvedeti več o tem.

Razumevanje datumov poteka semen

Običajno so na zadnji strani semenčkove embalaže navedene različne datumske informacije. To lahko vključuje datum “pakirano za,” ki označuje čas pakiranja semen, vendar ne nujno čas pobiranja. Prav tako boste morda našli datum “prodati do” ali “najbolje do,” ki označuje končni datum uporabe, običajno konec leta, ko so bila semena pakirana.

Pomembna informacija je tudi datum “sejati do,” ki ne označuje svežine semen, ampak veljavnost testa kalivosti, opravljenega pred pakiranjem.

Ali bodo semena, ki jim je potekel rok trajanja, skalila?

Vprašanje, ali lahko semena, ki jim je potekel rok trajanja, še vedno uspešno vzkalijo, skrbi mnoge vrtnarje. Kljub temu je pomembno vedeti, da sajenje takih semen ne bo vplivalo na končni rezultat rastline. Rastline, gojene iz semen s poteklim rokom trajanja, bodo še vedno prinašale zdrave in bogate pridelke, tako kot njihovi mlajši kolegi.

Kdaj semena potečejo?

Čeprav semena teoretično ne “pokvarijo”, se roki uporabnosti navedeni na embalaži uporabljajo kot kazalniki verjetnosti uspešne kalitve semen. Uspešnost kalitve je odvisna od vrste semen, pogojev shranjevanja in trajanja skladiščenja.

Najboljši pogoji za shranjevanje semen vključujejo temno, suho in hladno okolje. Nekateri vrtnarji semena shranjujejo v nepredušnih kozarcih v hladilnikih ali v kleteh, pri čemer dodajo riževa zrna, da absorbirajo morebitno vlago.

Čas, v katerem bodo semena potečena, je odvisen od vrste semen. Nekatera lahko ohranijo visoko stopnjo kalivosti do pet let, medtem ko druga, kot na primer semena solate, izgubijo kalivost že po enem letu shranjevanja.

Ali so stara semena še vedno dobra?

Preden posadite semena, ki jim je potekel rok trajanja, izvedite preprost test kalivosti. Odstranite približno deset semen iz paketa, jih dajte na vlažno papirnato brisačo v vrečki z zadrgo in pustite deset dni pri sobni temperaturi. Po tem obdobju preverite, koliko semen je kalilo. Vsaj 50-odstotna kalitev pomeni, da so semena še vedno primerna za sajenje.

Torej, če se sprašujete, ali bodo semena, ki jim je potekel rok trajanja, še rasla, je odgovor jasen: da, če so primerno shranjena in uspešno prestanejo test kalivosti, lahko pričakujete zdravo rastlino iz teh semen. S temi informacijami lahko brez skrbi izkoristite stara semena in prihranite denar pri vrtnarjenju.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading