Bliža se suhi januar – mesec brez alkohola in vpliv na zdravje

Po decembrskih prazničnih izkušnjah, polnih veselja in obilne porabe alkohola, mnogi ljudje po vsem svetu sprejemajo izziv suhega januarja. Gre za gibanje, ki spodbuja mesec dni brez alkohola in ozavešča o pomenu omejevanja pitja alkohola. A kakšne so resnične koristi tega odločnega koraka?

Odgovor na to vprašanje je zdaj bolj jasen. BBC-jeva oddaja “Trust Me I’m a Doctor” je namreč sodelovala z znanstveniki iz Univerze v Londonu in bolnišnice Royal Free Hospital, ki so raziskali učinke suhega januarja na zdravje.

Raziskovalna skupina je vzela 26 prostovoljcev in jih razdelila v dve skupini. Prva skupina se je odločila, da bo mesec dni popolnoma brez alkohola. Druga skupina pa je nadaljevala s pitjem v običajnih količinah. Na začetku meseca so vsi udeleženci opravili temeljite zdravstvene preglede, vključno s spremljanjem krvnega tlaka in preverjanjem zdravja jeter. Po mesecu dni so bili vsi ponovno testirani.

Presenetljivi rezultati

Rezultati so bili presenetljivi. Ljudje, ki so se odpovedali alkoholu, so doživeli več pozitivnih sprememb, med katerimi so izstopali izguba telesne teže, zmanjšanje maščobe v jetrih, izboljšan spanec ter večja koncentracija. To je še posebej veljalo za tiste, ki so pred tem popivali več kot šest kozarcev alkohola na teden. Poleg tega se je večina udeležencev odločila, da se ne bo vrnila k svojim starim pitnim navadam (kar 70 odstotkov udeležencev).

Kljub temu, da je študija vključevala omejeno število ljudi, kažejo rezultati, da kratkoročno zmanjšanje uživanja alkohola pozitivno vpliva na zdravje. Raziskovalci so zaključili, da to zagotovo ne more škoditi in bi lahko koristilo vsakomur, ki razmišlja o izboljšanju svojega življenjskega sloga ali hujšanju.

Torej, če se sprašujete, ali ste lahko mesec dni brez alkohola, je odgovor – da, in vaše zdravje bo za to hvaležno.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja