Čaj ali juha? Kako ohraniti imunski sistem v formi?

Prehladi in gripe lahko močno vplivajo na vaš apetit, ravno takrat, ko bi morali poskrbeti za prehrano. Vendar pa je ohranjanje zdrave prehrane med boleznijo ključnega pomena za okrevanje. National Geographic poroča, da so nekatera živila lahko prava rešitev za ohranjanje imunskega sistema v dobri formi, medtem ko druga lahko povzročijo nelagodje.

Koristna živila za ohranjanje zdravja med boleznijo:

  1. Kokošja juha: Ta tradicionalna jed ni le okusna, ampak tudi bogata z beljakovinami in hranljivimi snovmi, ki lahko pomagajo pri okrevanju.
  2. Pol grenivke: Polovica grenivke vsebuje obilico vitamina C, ki pomaga pri krepitvi imunskega sistema.
  3. Vroč čaj: Čaj je odličen vir tekočine in lahko pomaga pri pomirjanju grla ter lajšanju simptomov prehlada.

Čeprav je ohranjanje uravnotežene prehrane med boleznijo ključnega pomena, mnogi ljudje izgubijo apetit, ko se počutijo slabo. Dietetičarka Colleen Tewksbury pojasnjuje, da je to običajno znak, da se imunski sistem prehitro bori proti okužbi. Kljub temu pa je pomembno poskušati zadovoljiti te prehranske potrebe, saj telo potrebuje tekočino, beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine in minerale.

Shea Mills, registrirana dietetičarka nutricionistka na kliniki Mayo v Phoenixu, pravi, da uravnotežena prehrana lahko pospeši okrevanje, poveča raven energije in krepi imunski sistem. Zato je pomembno, da ostanemo osredotočeni na zdravo prehranjevanje tudi med boleznijo.

Zakaj pa ob bolezni izgubimo apetit?

Strokovnjaki menijo, da so razlogi za to zapleteni. Naše telo se morda ne počuti bolje, ampak zgolj poskuša preživeti. Evolucijski ostanki iz preteklosti, ko je bilo pridobivanje hrane povezano z večjimi stroški in tveganji, lahko igrajo vlogo pri zmanjšanju apetita med boleznijo.

Poleg tega naše telo med boleznijo preusmeri vir energije iz glukoze v maščobne kisline. Ta sprememba vira energije lahko ščiti telo pred vnetjem, ki ga povzročajo nekateri patogeni, vendar se lahko odziv razlikuje glede na vrsto okužbe.

Torej, kljub temu da se lahko odziv na bolezen razlikuje od posameznika do posameznika, je pomembno, da poskušamo ohraniti uravnoteženo prehrano med boleznijo, da okrepimo svoj imunski sistem in pospešimo okrevanje.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja