Čas je za spravilo zelja
Za ljubitelje vrtnarjenja je napočil čas, da se posvetimo pravilni trganju zelja in tako zagotovimo, da bodo naše pridelane glave ostale sveže in okusne čim dlje. Vendar pa ni vseeno, kdaj se lotimo tega pomembnega koraka. Prezgodnje ali prepozno trganje lahko namreč negativno vpliva na dolgoročno shranjevanje zelja.
Pri odločanju, kdaj je pravi trenutek za trgatev, je ključno upoštevati faze zorenja. Nezrele glavice ne bodo imele dovolj časa za popolno zorenje, saj proces zorenja v teh glavah ni končan. To pomeni, da ne bo popolnega kopičenja snovi, odgovornih za trdnost in sestavo rastlinskega tkiva. Rezultat so manjše, manj okusne glavice, ki ne bodo zdržale skladiščenja. Po drugi strani pa so prezrele glavice prav tako problematične. Njihova kakovost se poslabša, postanejo bolj dovzetne za gnitje in pokanje, kar lahko močno vpliva na njihovo uporabnost.
Pomembno je tudi upoštevati različne sorte in njihova vegetacijska obdobja. Obdobje od kalitve do trgatev se lahko razlikuje od 55 do 180 dni, odvisno od sorte. Zgodnje sorte bodo zorele hitreje (55-90 dni), srednje zrele sorte bodo potrebovale nekoliko več časa (80-110 dni), medtem ko bodo poznih sortah potrebni najdaljši čas (140-180 dni). Pri vzgoji lastnih sadik je koristno shraniti informacije o sortah in času rastne dobe, da boste vedno vedeli, kdaj je pravi trenutek za spravilo.
Pomembni indikator zrelosti – zvok
Poleg tega je praksa ključnega pomena pri odločanju o spravilu. Dejavniki, kot so vreme, kakovost tal, zalivanje, hranjenje, prisotnost bolezni in škodljivcev, gostota sajenja ter celo vpliv prejšnjih posevkov, vplivajo na dinamiko rasti in zorenja zelja. Ne obremenjujte se preveč, če glavice niso popolnoma enake kot na slikah, saj je veliko spremenljivk, ki vplivajo na njihov videz.
Pomemben indikator zrelosti je tudi zvok. Zrela glavica bo oddajala značilen škripajoč zvok, ko jo stisnete v roki. Listi na robu glavice naj bodo elastični, osrednji del pa trd. Barva glavice in njenih listov se bo spremenila, kar je tudi znak zrelosti.
Ne pozabite, da je pravilen čas za trgatev še posebej pomemben, ko gre za sorte namenjene shranjevanju čez zimo. Pri teh sortah je priporočljivo trganje, ko temperatura pade na 7 do 9°C. S pravilnim pristopom bodo vaše glavice zelja zdržale čez zimo in zagotovile odlično osnovo za pripravo okusnih ozimnic.