Chili con carne: Jed za ljubitelje pikantne hrane
Ljubitelji pikantne hrane, pozor! Danes vam predstavljamo recept za eno izmed najbolj priljubljenih jedi iz mehiške kuhinje – klasični chili con carne. Ta bogata in aromatična jed je popolna za tiste dni, ko si želite nekaj toplega in tolažilnega. Poleg tega je chili con carne odlična izbira za druženja, saj jo lahko pripravite v večjih količinah, ne da bi pri tem žrtvovali okus. Sledite našim preprostim korakom in uživajte v okusni in zadovoljivi jedi, ki bo navdušila vsakega ljubitelja dobrih okusov.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 500 g mlete govedine,
- 1 velika čebula, sesekljana,
- 2 stroka česna, sesekljanega,
- 2 žlici olivnega olja
- 1 rdeča paprika, sesekljana,
- 400 g pločevinka sesekljanih paradižnikov,
- 400 g pločevinka rdečega fižola, odcejenega in opranega,
- 300 ml goveje jušne osnove,
- 2 žlički mlete kumine,
- 2 žlički čilija v prahu,
- 1 žlička dimljene paprike,
- sol in poper po okusu,
- sveži koriander za okras (po želji)
Postopek priprave:
- Najprej na srednjem ognju segrejte olivno olje v večji ponvi ali kozici. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter pražite približno 5 minut, da čebula postane prozorna.
- Dodajte mleto govedino in jo pražite, dokler ne porjavi. Med praženjem meso večkrat premešajte, da se enakomerno zapeče.
- Ko je meso zapečeno, dodajte sesekljano rdečo papriko, kumino, čili v prahu in dimljeno papriko. Dobro premešajte in pražite nekaj minut, da se arome sprostijo.
- V ponev dodajte sesekljane paradižnike in govejo juho. Pustite, da zavre, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito približno 20 minut.
- Dodajte odcejen fižol in kuhajte še dodatnih 10 minut, da se okusi premešajo in fižol se segreje.
- Okusite in po potrebi dodajte sol in poper. Če želite bolj pikanten chili, lahko dodate še več čilija.
- Chili con carne postrezite v globokih krožnikih, okrašen z listi svežega koriandra. Kot prilogo lahko ponudite kruh, riž ali tortilje.
Ta klasični chili con carne je odličen primer kako enostavno in hitro lahko pripravite okusno in nasitno jed, ki bo zagotovo postala del vašega jedilnika. Uživajte v okusih in ne pozabite deliti recepta z družino in prijatelji, dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay