Cink – Skrivna sestavina za zdravo in sijočo kožo

Cink je mineral, ki se vse bolj uveljavlja v svetu nege kože, saj ima številne pozitivne učinke na zdravje in videz kože. Ne le, da lahko popravi poškodovano kožo, ampak tudi zmanjšuje vnetje. Vaši koži lahko koristi tako interno, preko hrane in dodatkov, kot tudi lokalno, preko izdelkov za nego kože. Študije so pokazale, da ima cink protivnetne lastnosti, zaradi česar je nepogrešljiv del vsake rutine nege kože. Lahko pomaga pri zdravljenju vnetnih kožnih težav, aken in celo pri suhi koži, ki jo povzroča ekcem.

1. Odlična zaščita pred soncem

Cinkov oksid se je izkazal za učinkovito formulo za zaščito pred sončnimi žarki, še posebej proti UVA žarkom. Z uporabo cinkovega oksida v razponu od 20 do 25 odstotkov lahko zagotovite spektralno zaščito pred soncem in UVA žarkom. Najpogosteje najdemo cinkov oksid v mineralnih in fizičnih kremah za sončenje. Novejše različice vsebujejo mikronizirane delce cinkovega oksida, zato ne puščajo belih sledi na koži, kot to počne običajen cinkov oksid.

2. Protivnetne lastnosti

Cinkov sulfat, bogat s protivnetnimi lastnostmi, je lahko pravi čudež za ljudi s kožo, nagnjeno k aknam. Uporablja se v maskah, serumih ali vlažilcih kot cinkov sulfat. Poleg tega se lahko uporablja v nočnih kremah za zmanjšanje madežev in takojšnje zmanjšanje vnetja, ki ga povzročajo akne ali mozolji. Prav tako pomaga zmanjšati velikost in rdečico mozolja.

3. Vlažilne kreme

Strokovnjaki za nego kože priporočajo vključitev vlažilne kreme v dnevno rutino nege kože. Kreme, ki vsebujejo cink PCA, antioksidantno sestavino, so še posebej priporočljive, saj izboljšajo obnavljanje kože ter zmanjšujejo rdečico in vnetje. Zato so vlažilne kreme z dodatkom cinka odlična izbira za izboljšanje zdravja vaše kože.

Stranski učinki

Reakcije na cink, kot je srbenje ali izpuščaj, so izjemno redke. Kljub temu je priporočljivo opraviti test z obliži, da ugotovite, ali je vaša koža občutljiva na cink ali ne. V primeru izpuščaja prenehajte uporabljati izdelek z vsebnostjo cinka in se posvetujte s svojim dermatologom.

Cink je tako postaja nepogrešljiv del nege kože, ki lahko poskrbi za zdravo in sijočo kožo ter zaščiti pred sončnimi žarki ter zmanjša vnetje in akne. Dodajte ga v svojo rutino nege in se sami prepričajte o njegovih čudežnih učinkih na vašo kožo.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja